Seniorer uden ferie

Bragt i Berlingske Tidende den 27. marts 2013

Af Karsten Winther Hansen, souschef, Frie Funktionærers a-kasse

KL har netop udtalt, at "seniorjobordningen er en udfordring for kommunerne," og henviser til, at kommunerne har oplevet et boom i antallet af seniorjobbere. Men et seniorjob bliver også nemt en økonomisk udfordring for seniorjobberen - i hvert fald i det første år.

Det første år i et seniorjob må seniorjobberen nemlig holde ferie helt uden indkomst. Dagpengeretten er udtømt, så seniorjobberen har ikke ret til feriedagpenge, heller ikke selv om der tidligere er optjent et antal dage med ret til feriedagpenge. Og da de samtidig ikke har været i job, har de heller ikke optjent ret til feriepenge eller løn under ferie i det første år med seniorjobbet. Man har altså godt nok ret til fem ugers ferie efter ferieloven, men har ikke ret til nogen økonomisk dækning.

Seniorjob er et godt tilbud til de ældre ledige, som mister retten til dagpenge, når nu arbejdsmarkedet ikke umiddelbart efterspørger arbejdskraften. Men ferie eller ej -så skal man jo stadig have mad på bordet og betale sin husleje. Så ferielovens ret til ferie er ikke meget bevendt, hvis økonomien gør det umuligt. Det må være en overset lapsus, der lovgivningsmæssigt bør rettes op på. Ellers må de mange nye seniorjobbere se frem til en økonomisk trængt sommer!