Danskerne må sikres på nye måder

Bragt i Jyllands-Posten den 23. september 2016

Af afdelingschef Ulrik Karlsen, FF Forsikring A/S

I et debatindlæg i Jyllands-Posten, den 20. september 2016, beskriver Krifa den velkendte situation om, hvordan dagpengene gennem de seneste 20 år er blevet beskåret så betragteligt, at danskerne i gennemsnit kun får halvdelen af deres indkomst dækket, hvis de mister jobbet.

Utvivlsomt en uholdbar situation for rigtig mange - der dog ikke bliver løst af, at fagforeningerne brokker sig over kendsgerningerne.

Efter to årtiers kamp er det ikke lykkedes dem at få forbedret forholdene for de arbejdsløse, så stædigt at kæmpe for det som den eneste løsning virker naivt.

I stedet bør de forholde sig til den aktuelle virkelighed og finde andre måder at forbedre forholdene for dem, der mister jobbet.

Krifa peger selv på, at flere danskere tegner en privat lønsikring.

Altså enten en supplerende eller helt alternativ forsikring til dagpengesystemet, som forhøjer det beløb, man har at leve af, hvis man mister jobbet.

Indtægten er væsentlig
Ifølge Krifa vil det ende med »et A-og B-hold på ledighedsområdet« og »gå ud over den menneskelige værdighed«. Men hvorfor er det værre at forsikre sin indkomst og sit levegrundlag, end når man fx forsikrer sig mod sygdom eller sine børn mod ulykker? For den enkelte handler det om at sikre tag over hovedet, mad på bordet og en stabil hverdag - her er indtægten en væsentlig faktor. Så danskerne har brug for nye løsninger, når dagpengesystemet forringes markant.

Derudover opfylder de udskældte lønsikringer faktisk også et andet væsentligt behov.

Nemlig behovet for hurtigt at tilpasse sine kompetencer til et arbejdsmarked i hastig forandring.

Med en lønsikring får man nemlig også individuel karriererådgivning i form af en konsulent, der hjælper med at skærpe CV'et, opsnuse spændende ledige stillinger og styrke ens profil.

Det er godt for den enkelte, der forbedrer sine kompetencer og får hjælp til at sikre sin position - men også for samfundet, fordi det er med til at forhindre langtidsledighed.

Derfor er kritikken af lønsikringer uberettiget. Danskerne skal have mulighed for at passe på sig selv og beskytte deres økonomi og karriere - især når politikerne går i den modsatte retning. Det bør fagforeningerne indse, så danskerne bliver mødt i det behov, de reelt har.

Vi skal ikke hænge fast i fortiden eller holdningen om, at "alting var bedre før" - men i stedet favne fremtiden og finde nye løsninger, der er tilpasset til den.