Stive dagpengeregler

Bragt i Jyllands-Posten den 16. december 2013

Af teamleder Hanne C. Boyer, Frie Funktionærers a-kasse

Hver eneste dag bliver vi fra politisk side mødt med, hvor vigtigt det er, at de ledige skal bevare den tætte tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvis det ikke blot er en politisk floskel, bør man se på de stive og meget restriktive regler for supplerende dagpenge, som direkte modarbejder den i øvrigt eneste rigtige holdning: At vi hjælper alle ledige til at bevare enhver tilknytning til det arbejdsmarked, som de hurtigst muligt skal være fuldt tilknyttet i form af et nyt job.

Som teamleder i Frie Funktionærers a-kasse sidder jeg tit over for medlemmer, der ved siden af et fuldtidsarbejde, i årevis og uden problemer, har bestridt job i fx den lokale sportsklub eller rengøring i fx en bagerbutik. Det er svært at forstå for dem, der mister deres fuldtidsjob, at de også skal tvinges til at opgive den eneste tilknytning, de har tilbage til arbejdsmarkedet, indtil de igen kan tiltræde et fuldtidsjob.

Efter 30 uger på supplerende dagpenge bliver de således stillet over for valget mellem pest eller kolera - enten at opgive bijobbet for at komme tilbage på fuld dagpenge eller at skulle leve af et bijob, der måske udgør 8-10 timer om ugen. Det er svært for almindelige mennesker at forstå, når der på den anden side gives udtryk for, at de ledige skal »bevare den tætte tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er da både bedre og billigere for samfundet, at en person får udbetalt supplerende dagpenge og samtidig bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet.