Et frivilligt seniormedlemskab er spil for galleriet

Bragt i Jyllands-Posten den 8. januar 2017

Af forsikringschef Vivi Boysen Arnoldus, Frie Funktionærers a-kasse

Fra 1. januar 2017 kan seniorer bevare deres medlemskab af a-kassen ved at betale et nedsat kontingent.

Det er en mulighed, regeringen har lanceret som et tilbud og en fordel for dem over 65 - men i virkeligheden er det et spil for galleriet og slet ikke attraktivt for den enkelte.

For selvom seniorerne får adgang til fx jobsøgningskurser, så har de ingen mulighed for selv at få en økonomisk fordel ud af ordningen.

Efter folkepensionsalderen har man nemlig hverken ret til dagpenge, efterløn eller feriepenge - derfor giver det i vores øjne ikke mening, at man i den alder betaler til en a-kasse, der alene kan give sparring til jobsøgning.

Men når det ikke er særlig attraktivt, hvorfor har Folketinget så forpligtet a-kasserne til at tilbyde seniorer et medlemskab? Svaret må være, at politikerne har følt sig pressede til det.

Inden 1. januar blev alle danskere nemlig tvangsudmeldt, når de nåede folkepensionsalderen - uanset om de fortsat ønskede at være aktive på arbejdsmarkedet eller ej.

Det har mødt kritik, og det frivillige seniormedlemskab skal derfor ses som et plaster på såret. Problemet er bare, at det er et flop.

Indtil videre har vi i Frie Funktionærers a-kasse spurgt knap 100 medlemmer, om de vil bruge tilbuddet.

Reaktionerne har været hovedrysten og et skævt smil, og indtil videre har ingen valgt at benytte sig af det. Derfor opfordrer vi politikerne til at finde en anden løsning.

En, der ikke kun er designet til at se pæn ud på papiret, men som rent faktisk også vil virke i virkeligheden.

Det er nødvendigt, at politikerne forholder sig til, at flere faktisk ønsker at være aktive på arbejdsmarkedet også efter, at de er fyldt 65. Derfor skal de have de samme rettigheder som alle andre - også når det kommer til at kunne forsikre sig økonomisk mod ledighed.