Hellere forening end forretning

Bragt i Fyens Stiftstidende den 7. april 2014

Af formand Randi Laursen, Frie Funktionærer

Det seneste år har cirka 30.000 medlemmer forladt LO-fagforeningerne. Nu mærker de gule fagforeninger de samme tendenser.

En konstant fremgang er afløst af stagnation. Dagpengeforringelserne får skylden, men er det nu hele grunden?

Overskrifter som: "Medlemmer svigter gule og røde fagforeninger og "LO-fagforeningerne mister op imod 180 millioner kontingentkroner om året" får mig til at tænke, om ikke disse fagforeninger er lige så meget fagforretninger, som de fagforeninger, de klandrer for netop at være forretninger?

Er det medlemmerne, der svigter fagforeningerne -eller er det omvendte tættere på sandheden?

I Frie Funktionærer er vi hverken røde eller gule. Vi er en specialiseret fagforening med fokus på funktionærer. Hos os er medlemsdemokratiet kernen i vores forening. Det sikrer, at vi er i trit med vores medlemmer og kender deres behov. Det er for os udgangspunktet for hele tiden at tilpasse vores ydelser. Derfor betragter vi os som en lønmodtagerforening baseret på et aktivt medlemsdemokrati. Fx er vi i gang med lokale generalforsamlinger over hele landet i både vores fagforening og a-kasse. Her møder vi medlemmerne, og det giver anledning til debat. De fleste steder også til kampvalg om bestyrelsesposterne. Det sidste tvivler jeg ærlig talt på sker i ret mange fagforeninger og a-kasser.

Vi er stolte over at være en forening frem for en forretning. Hos os er det medlemmerne, der bestemmer.