Ønske: Dagpenge på svensk maner

Bragt i Fyens Stiftstidende / Aarhus Stiftstidende den 6. august 2015

Af forsikringschef Vivi B. Arnoldus, Frie Funktionærers a-kasse

Hvad er det, svenskerne kan, siden de har langt færre langtidsledige, end vi har i Danmark? Svaret findes i deres dagpengesystem og er noget, de danske politikere med fordel kunne lære af.

I Danmark mister du retten til dagpenge, når du har været ledig i 104 uger, og det kræver et helt års fuldtidsarbejde, før du igen har ret til ydelsen.

I Sverige har de valgt at gøre tingene på en helt anden måde. For selv om svenskere uden børn kun kan få dagpenge i 60 uger - og dem med børn i 90 uger - er det langt nemmere for dem at generhverve retten til den eftertragtede understøttelse.

Alt, det kræver, er 480 timers arbejde, eller hvad der svarer til ca. tre måneders ansættelse, og det har givet et system, hvor der godt nok er mere trafik ind og ud af dagpengeland, men som til gengæld også sikrer langt større fleksibilitet og mere tryghed for den enkelte.

Derfor synes Frie Funktionærer, at vi herhjemme burde læne os op ad de gode erfaringer, vores kolleger i broderlandet har gjort sig. For på den anden side af Øresund fungerer den korte genoptjeningsperiode som en stor motivationsfaktor.

Når dagpengene hele tiden er lige inden for rækkevidde, bliver det endnu mere oplagt og attraktivt at søge bredt og uden for ønskeerhvervet eller geografiske kriterier. En midlertidig ansættelse eller et sommerferievikariat er i mange tilfælde nok til, at de svenske ledige igen får ret til dagpenge. Det er en af årsagerne til, at kun 1,5 procent af den svenske befolkning er langtidsledige - et tal, der er blandt de laveste i hele EU.

Når vi nu er ved det og samtidig ønsker, at så mange som muligt skal tage et hvilket som helst job, hvorfor er det så, at danske politikere fortsat insisterer på en alt for lang genoptjeningsperiode? I stedet burde man følge svenskernes eksempel, gøre det nemmere at generhverve retten til dagpenge og dermed give de ledige en gulerod, der rent virker realistisk at kunne nå.

Det, tror vi, vil have en større effekt end at holde dem ude af systemet i et helt år eller mere.