7 gode råd til din lønforhandling

7 gode råd til din lønforhandling

Hvis du vil øge chancen for at få mere i løn, er forberedelse vejen frem. Derfor får du her syv gode råd, der ruster dig endnu bedre til næste forhandling.


Det kan være grænseoverskridende for de fleste at skulle sætte sig foran chefen og kræve mere i løn. For det er en uvant situation, og derfor kan man nemt føle sig usikker.

Det handler også om, at vi er et lidt konfliktsky folkefærd, og derfor føles det ubehageligt for mange at se chefen i øjnene og sige højt, at vi synes, vi fortjener mere i løn. Men ønsker vi flere kroner på kontoen, er vi nødt til at komme ud af komfortzonen og turde stille krav. For at nå dertil, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt og i god tid.

Her kommer 7 konkrete råd til, hvordan du øger chancerne for at få succes ved næste lønforhandling

  1. Vær i god tid: Det er ikke en skrøne, at lønforhandlingen sker hele året. For hvis du kontinuerligt synliggør dine succeser, vil det styrke det billede, chefen har af dig og din indsats. Derfor er det vigtigt, at du løbende italesætter, når du og kollegerne har gjort noget godt.

  2. Research: For at finde ud af, hvad der er realistisk for dig at sigte efter, er det en god idé at kende din arbejdsplads. Sæt dig derfor ind i, hvordan økonomien er, hvad andre i samme position tjener, og hvor din chef gerne vil arbejde jer hen. Det er alt sammen med til at give dig et klarere billede af, hvilken lønstigning du bør og kan argumentere for.

  3. Prioritér: Lønforhandling handler ikke kun om kroner og øre. For nogen er beløbet, man modtager hver måned, det vigtigste, mens andre måske i stedet ønsker mere fri. Derfor skal du gøre det klart, hvad der er vigtigst for dig – penge, pension, personalegoder, mere ferie eller måske noget helt andet? Der er meget at forhandle om!

  4. Få styr på argumenterne: Find ud af, hvad der er dine styrker, og hvad du bidrager med, og brug det som argumenter. Det er bedre at vælge to-tre stykker ud og fokusere på dem fremfor at skyde med spredehagl. Underbyg argumenterne grundigt, fx med eksempler, der understøtter dine pointer.

  5. Læg en taktik: Inden du går ind til forhandlingen, skal du kende din smertegrænse. Find ud af, hvad det mindste er, du vil acceptere, og start så med at melde et højere beløb ud. Husk på, at det er en forhandling, og at der derfor skal være plads til, at også du kan rokke dig lidt.

  6. ’Nej’ betyder måske: Selvom chefen kan virke urokkelig, gælder det om at holde fast. Husk på, at vedkommende også har en agenda og taktik, som det er din opgave at udfordre. Så brug et nej til at indlede en forhandling og spørg fx chefen ind til begrundelsen, eller hvad der skal til for at ændre det fremadrettet.

  7. Afslut: Uanset resultatet, skal samtalen rundes godt af. Sørg for at opsummere, hvad I blev enige om og sig pænt farvel – også selvom du er utilfreds med resultatet. For om et år skal I mødes igen.

Kontakt os

Som medlem af Frie Funktionærers fagforening kan du altid få en individuel lønvurdering og sparring til lønforhandling. Ring til os på telefon 63 13 85 50 eller send en mail til fifu@f-f.dk.