Jeg er blevet ledig - hvad gør jeg?

Der er mange spørgsmål og en del, du skal være opmærksom på og huske - både mens du er opsagt, og hvis du bliver ledig.

A-kassen skal have de nødvendige oplysninger fra dig i god tid, for at du kan få dine penge til tiden. Kontakt os derfor helst senest 1-2 uger før din fratræden, hvis du ikke har fundet et nyt job.

Så kan vi også nå at reagere, hvis dit opsigelsesvarsel er for kort. Et for kort varsel går nemlig ud over retten til dagpenge. Vi kan samtidig orientere dig om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med din ledighed.

Ledighedspakke

Du modtager et "ledighedssæt" fra a-kassen med bl.a. en liste over de oplysninger, vi skal bruge for at kunne behandle din ledighedssag.

Det vil typisk være:

  • Ledighedserklæring - send den online via Mit Frie.
  • Din opsigelse og oplysning om grunden til din opsigelse.
  • Din ansættelseskontrakt.  

Er du nyuddannet/dimittend, skal vi bruge følgende oplysninger:

  • Ledighedserklæring - send den online via Mit Frie.
  • Kopi af dit eksamensbevis el. anden dokumentation for gennemført uddannelse

Udbetalingen kan blive lidt forsinket, hvis ikke alle blanketter er udfyldt korrekt, hvis der skal indhentes yderligere oplysninger fra dig eller din arbejdsgiver, eller hvis anden form for dokumentation ikke er kommet helt på plads.

Din pligt, når du bliver ledig:

  • På den 1. ledighedsdag skal du tilmelde dig som ledig og arbejdssøgende på www.jobnet.dk eller på dit lokale jobcenter.
  • Dit CV skal på nettet hurtigst muligt. Inden for de første 2 uger skal det lægges på Jobcentrets CV-bank på Jobnet.dk.
  • Du skal registrere dine jobsøgningsaktiviteter på din joblog på Jobnet.dk.

Medlem af fagforeningen? - Kontakt os straks efter opsigelsen

Er du medlem af Frie Funktionærers fagforening, kan du desuden få hjælp fra vores jurister og karrierekonsulenter. Kontakt os derfor, så snart du er blevet opsagt. Jo tidligere du kommer, desto større er dine muligheder for at undgå ledighed. 

Vi står klar med en bred vifte af tilbud, der kan hjælpe dig hurtigt videre til et nyt job. Tilbuddene omfatter bl.a. kompetenceafklaring, præsentationstræning og individuel sparring i forbindelse med jobsøgning og skriftlige ansøgninger. 

Juristerne vurderer, om du har fået det korrekte opsigelsesvarsel, og om din opsigelse er sagligt begrundet. De kan også rådgive dig om reglerne for fx suspendering, fritstilling og afvikling af ferie.

OBS! Har du tegnet Frie Mini, kan du ikke få karrierehjælp, men du får fuld juridisk bistand inkl. retssager.

Mere info:

Læs mere i pjecen "Det skal du vide som ledig", som du finder under a-kasse/pjecer