Hvordan får jeg overblik over mine kompetencer?

At vide, hvad man ved, er langt fra at vide, hvad man kan. Med en kompetenceafklaring finder du ud af, at du kan langt mere, end du selv tror.

Det er dine kompetencer, du skal markedsføre dig selv på, og specielt som ledig er det vigtigt at være klar over, hvilke specifikke og generelle kompetencer du har tilegnet dig gennem tidligere ansættelser.

Spar tid

Hvis du fra begyndelsen gør dig klart, hvad du ønsker, og hvad du kan tilbyde, er det lettere at målrette din jobsøgning. Så slipper du for at spilde tid på stillinger, du ikke er kvalificeret til, eller som du i virkeligheden ikke har lyst til.

For mange er det konkrete arbejde med at beskrive sine kompetencer både svært og grænseoverskridende. Derfor kan du som medlem af fagforeningen (gælder ikke Frie Mini) få hjælp af vores konsulenter til at arbejde med din kompetenceafklaring.

Hvad er kompetencer?

Kompetencer er det, du kan. De kan opdeles i tre kategorier:

Faglige kompetencer

De faglige områder, du har beskæftiget dig med i din karriere. Sæt ord på alt: Teorier, temaer, kurser, funktioner osv. Hvad er du særligt god til? Det kan fx være analyser, servicering af kunder, projektledelse, skriftlig formidling, mundtlig kommunikation, undervisning, telefonpasning eller servicering ved møder.

Generelle kompetencer

De kompetencer, du opnår ved siden af dit job eller i forbindelse med det. Det kan for eksempel være kompetencer inden for sprog og IT, kundekontakt, omsorg eller salg.

Personlige kompetencer

De personlige kompetencer kan være grænseoverskridende at sætte ord på, men det er vigtigt, at du tænker dem ind i din jobsøgning. Mange arbejdsgivere har nemlig den opfattelse, at faglige kompetencer kan erhverves gennem uddannelse osv., mens personlige kompetencer kræver en helt anden og langt større indsats.

Ord, som kan beskrive personlige kompetencer, er for eksempel: Ambitiøs, beslutsom, fleksibel, god telefonstemme, god til at lytte, grundig, humørfyldt, indfølingsevne, initiativrig, kreativ, nysgerrig, resultatorienteret, selvstændig, serviceminded, struktureret og udadvendt.

Hvad er dit ønskejob?

Endelig er det vigtigt, at du gør dine ønsker op.

  • Hvad har du lyst til at arbejde med?
  • Hvad er det, der driver dig?
  • Hvordan arbejder og fungerer du bedst? 
  • Hvilken type virksomhed passer til dig?

I Frie Funktionærer hjælper vi vores medlemmer, der er ansat i mange forskellige brancher. Vi støtter hverken partipolitik eller religion. Se, hvad vi kan gøre for dig, hvis du fx er kontorassistent eller markedsføringsøkonom.