Regler om psykisk arbejdsmiljø

Det psykiske arbejdsmiljø har stor betydning for din trivsel på arbejdspladsen. Både du og din arbejdsgiver har et ansvar for at skabe et sundt arbejdsmiljø.


Der er mange faktorer, der kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Det kan eksempelvis være forholdet til din chef, kolleger, kunder eller andre, som du samarbejder med i dit job. Det psykiske arbejdsmiljø kan også relaterer sig til organiseringen eller indholdet af dit arbejde.

Et godt psykisk arbejdsmiljø fremmer din glæde ved at arbejde. Samtidigt bliver du bedre rustet til at håndtere komplicerede opgaver, når du trives på din arbejdsplads. Derfor skal du også tage det alvorligt og kontakte fagforeningen, hvis du oplever vedvarende problemer med det psykiske arbejdsmiljø på dit arbejde.

Krav på arbejdet

Høj arbejdsmængde og tidspres kan over tid medføre stress og udbrændthed. Derfor er det vigtigt, at der er en realistisk og sund sammenhæng mellem det arbejde, som du skal udføre, og den tid, du har til rådighed. Oplever du ikke dette, er der noget galt, og det skal du reagere på.

Organiseringen og indholdet af dit arbejde

Hvis du føler, at du enten ikke har indflydelse på dine arbejdsopgaver, ikke udvikler dig fagligt og personligt i din rolle eller mangler variation og mening i dit arbejde, kan det give et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at du fremhæver sådanne problemer over for din leder, da vedkommende har mulighed for at ændre rammerne for dit arbejde.

Hvis det ikke forbedrer situationen skal du kontakte Frie Funktionærers fagforening. Her kan du både få en juridisk vurdering af, om der er tale om dårligt psykisk arbejdsmiljø, og du kan få vejledning i, hvordan du eventuelt kan komme videre i karrieren, så du kan realisere din ambitioner.