Chikane og mobning på arbejdspladsen

Frie Funktionærers fagforening kan hjælpe dig, hvis du oplever chikane eller mobning på din arbejdsplads.

Seksuel chikane er en form for mobning. Der er tale om seksuel chikane, når en person regelmæssigt og over længere tid, eller gentagne gange på grov vis, udsætter en anden person for uønskede handlinger af seksuel karakter, som vedkommende opfatter som krænkende.

Det er vigtigt, at du kontakter Frie Funktionærers fagforening, hvis du oplever problemer i forhold til chikane og mobning. Vores advokater og jurister kan hjælpe dig, inden chikanen bliver så alvorlig, at det fører til sygemelding.

Hvordan påvirker sexchikane dig?

Der er ingen tvivl om, at sexchikane har alvorlig indflydelse på dem, der bliver forulempet. Symptomer som angst, mangel på selvtillid, hjertebanken og maveproblemer kan ofte forekommer hos dem, der bliver chikaneret. Det kan i sidste end føre til sygemeldinger og på længere sigt opsigelser.

Hvad skal du gøre, hvis du føler dig chikaneret?

Det er vigtigt, at man siger klart fra over for den, der udøver chikanen. Ofte mener kollegaen, chefen eller arbejdsgiveren ikke, at vedkommende gør noget galt, og det er derfor nødvendigt at tydeliggøre, at ens grænse bliver overskredet. Ofte bliver det også først betragtet som egentlig chikane, hvis det finder sted flere gange. I mange tilfælde vil chikanen ophøre, når krænkeren bliver opmærksom på, at opførslen er uacceptabel. 

Hvis det ikke er arbejdsgiveren, der chikanerer, er det vigtigt at inddrage ham eller hende i problemerne. Uden viden om problemet kan arbejdsgiveren ikke skride til handling. Arbejdsgiver kan også blive stillet til ansvar, hvis situationen ikke kan ordnes internt på arbejdspladsen.