Dar Salin

Fra flygtning til filmstjerne

For den succesfulde skuespiller Dar Salim har vejen til at finde den helt rette hylde været lang og krævet mange kampe.

Den 39-årige Dar Salim kan se tilbage på næsten et årti som skuespiller med Bodil-priser, internationalt gennembrud og et utal af teater- og filmroller på sit CV. I starten af 2017 er han igen aktuel – denne gang i sin hidtil største danske hovedrolle i actionfilmen "Underverden". Men vejen til at finde sit talent og udnytte det har været lang for Dar Salim.

Karate blev byggesten

Han kom til Danmark som 7-årig efter flere år på flugt fra krigen i Irak, og de første år her i landet beskriver han som kaotiske med forældre, der ikke evnede at skabe trygge rammer. Men den ro, han ikke fik derhjemme, fandt han i stedet i den lokale karateklub på Amager. Når han ser tilbage på timerne i karateklubben er det ikke det sorte bælte eller pladsen på ungdomstalentholdet, der fylder mest – det er i stedet den opskrift han fandt til, hvordan man kan dyrke sit talent og lykkes med sine mål.

- Svaret er altid at træne lidt mere. Jeg dukkede op lidt før og gik hjem lidt senere, og min fritid brugte jeg på at øve mig og forfine mine teknikker. Så jeg lærte, at udholdenhed betaler sig, og at man ikke skal give op – og det har jeg bygget min identitet ovenpå.

Fra pilot til skuespiller

Troen på egne evner kom ham også til gavn, da han i sine 20'ere droppede karaten for at læse til pilot - vejen til drømmejobbet blev nemlig dobbelt så lang som forventet. Af flere omgange måtte Dar Salim sætte studierne på pause og i stedet arbejde som blandt andet portør, lærervikar og fisker for at skaffe de penge, uddannelsen kostede. Netop i de situationer gjaldt det om at holde øjnene på målet:

- Jeg koncentrerede mig om bare at tage det første skridt på vejen mod målet. For når det er taget, er det meget nemmere at tage det næste og det næste. Ting tager tid – ofte længere end man tror. Men det er netop en langvarig indsats og hårdt arbejde, der skal til for at udnytte sit potentiale og opnå sine drømme.

Efter nogle år smed han dog uniformen, sagde det velbetalte pilotjob op og tog i stedet skridtet ind på de skrå brædder. Han endte der ved et tilfælde, fordi en ven hev ham med til en casting, men der fandt han den gode mavefornemmelse, han ikke havde følt, siden han gik til karate.

- Den første dag, jeg var på optagelse, var magisk. Det ramte mig på et helt instinktivt plan på en måde, jeg aldrig havde følt, når jeg sad i cockpittet. Derfor var jeg nødt til at gå ned af den vej for at se, hvad det kunne føre til.

Giv aldrig op

Selvom karriereskiftet udefra kan ses som et stort skridt, så har det været helt naturligt for Dar Salim.

- Jeg tror ikke på, at vi kun har et mål i livet. Det er ligesom med kærlighed - bare fordi man er dødforelsket, betyder det jo ikke altid, at forholdet varer for evigt. På samme måde tror jeg på, at et langt arbejdsliv sagtens kan bestå af mange forskellige karrierer.

Indtil videre har det ført til roller i alt fra ’Dicte’ på TV2 til skibsreder i filmen Kapringen og et internationalt gennembrud i tv-serien Game of Thrones.

- Jeg er den, jeg er, på grund af de erfaringer, jeg har gjort mig. At skabe sig en karriere er jo ligesom med alt andet træning – jo mere jeg øver mig, jo bedre bliver jeg, siger han og fortsætter:
- Og husk på, at selv de største filmskabere og mest succesfulde mennesker alle har mødt bump på vejen. Men de har det til fælles, at de blev ved og ikke gav op undervejs.

Om Dar Salim

  • Født i Irak og opvokset på Amager.
  • 39 år og far til en søn.
  • Uddannet pilot og skuespiller på William Esper Studio i New York og Method Acting School i London.
  • Har bl.a. spillet med i "Gå med fred, Jamil" (2008), "Kapringen" (2012), "Game of Thrones" (2011), "Exodus" (2014) og "Krigen" (2015).