Mads Bab

Få dit potentiale til at gro

Potentiale er ikke en målbar størrelse, som vi kan realisere og blive færdige med, mener Mads Bab, ekspert i styrkebaseret ledelse.

Dit potentiale er summen af de urealiserede muligheder, der ligger foran dig. Men hvad betyder det egentlig? Hvis nu du har lederpotentiale, hvad sker der så, når du bliver leder? Hvis det er dit mål, og potentiale er en fast størrelse, hvad så med alt det du lærer undervejs mod målet?

Det er Mads Bab, der stiller spørgsmålene. Han mener, at synet på potentiale som en fast vej til et mål, begrænser de muligheder vi har for at realisere vores potentiale. For ham er potentiale hverken noget individuelt eller statisk. Forener vi i stedet vores styrker, bliver både udsynet, drivkraften og potentialet meget større.

- Hvis dit potentiale er summen af urealiserede muligheder, bliver mulighederne også flere ved at tænke sammen med andre. Hvis jeg kun fokuserer på mit eget potentiale, vil jeg gå glip af en masse. Tænk fx på landsholdet. Enkeltvis har de forskellige spillere stort potentiale, men alle kan ikke være lige gode til alting. Når de arbejder sammen som hold, har de derfor et endnu større potentiale, end hvis de var alene.

Gør som iværksætterne

Ifølge Mads Bab viser forskning, at det bl.a. også er det, succesrige iværksættere gør. De ved, hvor deres begrænsninger er og forsøger at finde sparringspartnere, der kan supplere deres ”svage” sider. Er du bevidst om dine svagheder, så kan du også bedre være opmærksom på, hvordan samarbejde kan styrke dig.
- Hvis jeg connecter med andre på en etisk ordentlig måde, så vi alle har glæde af samspillet, og jeg ikke bare selv udnytter andre for at nå mine mål, så opbygger jeg også metoder til at hente hjælp og dyrker den eksperimenterende tilgang, hvor der er knap så meget fokus på mål, men i stedet effekten, der kommer, når jeg bevæger mig og bliver jeg klogere.

Bevæg dig og lær

Netop det at bevæge sig er essentielt, hvis du vil udnytte dit potentiale. Samtidig skal vi huske både at reflektere over, når noget skal gøres anderledes, men i lige så høj grad, når vi lykkes med noget. Vi har typisk en høj analytisk kompetence på, hvad der gik galt. Den har vi brug for, så vi kan blive klogere næste gang vi står overfor en udfordring. Men når noget går godt, er kompetencen lille.
- Vi fejrer det måske og roser hinanden, men vi lærer ikke meget af det. Glæden er ikke permanent, men det er den læring, der følger ved at analysere succesen. Det er sådan positiv psykologi virker. Ikke at vi går rundt og er lalleglade, men at vi også reflekterer over og lærer af de ting, der går godt i livet og bruger dem fremadrettet, slutter Mads Bab. 

Sådan udnytter du bedst dit potentiale

  1. Brug din selvindsigt til at analysere på dine erfaringer og lær af succeserne frem for kun at glæde dig over dem.
  2. Find din zone for nærmeste udvikling og eksperimenter der. Lad være med at tro, at du kan alt og kan forudse alle udfordringer.
  3. Brug dit netværk og samarbejd. Gerne med gode rollemodeller. Lær af dem, når du har brug for et større udsyn. Sammen kan I nå meget længere.

Om Mads Bab

  • Har gennem 15 år arbejdet med styrkebaseret udvikling og realisering af mennesker og organisations potentiale.
  • Uddannet i positiv psykologi, forfatter og direktør i virksomheden ”Gnist”.
  • Arbejder som underviser, vejleder og censor ved Aarhus Universitet på uddannelsen ”Master i positiv psykologi”.