Casper Elgaard

Vilje er vejen til at vinde

Hvis du vil være den skarpeste og nå dit mål, så kræver det ifølge racerkører Casper Elgaard, at du har vilje til at forbedre dig, evne til at holde fokus og lyst til at lære af dine fejl. Den 5-dobbelte DTC-mester og Le Mans vinder taler af erfaring.

Massive Motorsports 37-årige sportsdirektør og racerkører Casper Elgaard har fået motorsporten ind med modermælken, og viljen til at blive bedre og til at lære har været afgørende i hans karriere. Han har brugt mange vintersæsoner, hvor der ikke er løb, til at arbejde mentalt med de ting, han gerne vil forbedre. Mental træning er det vigtigste for en racerkører, selv om det også er nødvendigt at have en fysisk god grundform og træne bl.a. styrke og reaktion.

- Hvis du er mentalt godt forberedt, men ikke er i topform, så kan du godt klare dig. Er du derimod i fysisk topform, men ikke mentalt klar, så mangler du koncentrationen og evnen til at yde dit bedste, siger Casper Elgaard.

Fokuser på, hvor du er, i stedet for hvor du vil hen

Nogle racerkørere bruger en mental træner til at bevare roen og holde fokus, men det har Casper Elgaard ikke gjort.
- Jeg har aldrig været god til at få at vide, hvad jeg skulle, så jeg har mentaltrænet ved at sætte mig ned efter et løb og analysere på de ting, jeg har gjort dårligt eller kunne gøre bedre.

Et eksempel på det, var et år, hvor Casper Elgaard kørte DTC og altid var med fremme. Desværre vandt han bare aldrig nogle løb.
- Jeg lavede mange fejl. Hvis jeg var nr. 3 eller 4, så kiggede jeg kun på nr. 1 og ville derop, men hvis ham, der lå nr. 2 stak af, så blev jeg nødt til at tage nogle chancer for at følge med, og det medførte ofte sammenstød, og så udgik jeg.

Det brugte Casper Elgaard efterfølgende meget tid på at reflektere over.
- Jeg fandt ud af, at jeg skulle fokusere mere på det sted, hvor jeg var, i stedet for, hvor jeg gerne ville hen. Og så kom sejrene pludselig, fordi det blev meget nemmere, når jeg bevarede roen og kørte mere sikkert.

Vild med dans

Casper Elgaard siger ikke nej til en udfordring og en chance for at lære sig selv bedre at kende, så da han i 2009 blev tilbudt at være med i Vild med dans, skiftede han køredragten ud med fine dansesko, skjorte og højtaljede bukser.

- Jeg var virkelig presset i danseskolen. Det skal jeg love for… Det var ikke meget, jeg havde danset, inden jeg fik de sko på! Men det er jo, når man kommer ud i de situationer, hvor man virkelig er på udebane, at man lærer noget om sig selv. Det er sjældent, du kommer i en presset situation, hvis du altid er på hjemmebane.

Også i dansesalen tog Casper Elgaards vindergen over, mens han kæmpede for at mestre både trin og teknik til det store TV-show med dansepartner Vicki Jo uge efter uge.

- Kunne jeg ikke finde ud af det, så måtte vi jo bare blive ved med at træne… og så trænede vi! Hver dag – måske en 5-6 timer. Jeg tror, at viljen til at blive bedre og min stædighed hjalp mig. Vi satte et delmål for dagen, når vi startede, og så ville jeg bare ikke stoppe, før vi nåede det.

Taktikken virkede, og Casper Elgaard blev vinder af Vild med Dans 2009.

Lær af de dårlige dage

For Casper Elgaard har viljen til at nå derhen, hvor han gerne vil, betydet alt i hans karriere.

- De gode dage er jo nemme, men de dårlige dage er hårde – nogle gange rigtig hårde, og så kræver det virkelig vilje at komme op på hesten igen. Hvis ikke du accepterer de dårlige dage og interesserer dig for, hvorfor de er der, så lærer man ikke af dem. Nogle bliver frustrerede og giver op, fordi det ikke lykkes, og så er der dem, der bliver frustrerede og vælger at kæmpe videre, indtil det lykkes. Jeg er nok en af dem.

FAKTA om Casper Elgaard

  • 37 år.
  • Sportsdirektør og racerkører hos Massive Motorsport.
  • Femdobbelt DTC vinder – senest i 2014. (DTC står for Danish Thundersport Championship og er et dansk mester-skab i amerikanske muskelbiler).
  • Vinder af Le Mans i 2009.