Maratonløb

Maraton på CV'et - gør det en forskel?

At skrive sportspræstationer på dit CV kan bringe dig tættere på drømmejobbet, mener en ekspert. Men det er langt fra den eneste måde at skille sig ud fra mængden af ansøgere på.

Det er ikke et krav, men vil klart vække opsigt, hvis du kan bryste dig med titler som maratonløber eller ironman. Ikke fordi ekstremsport i sig selv kvalificerer til et job, men fordi signalværdien kan være stor.

Ph.d. og lektor i anvendt filosofi ved Københavns Universitet, Morten Ebbe Juul Nielsen, mener, at det store fokus på at træne og spise sundt i mange tilfælde også har betydning for arbejdslivet:

- Vil man have de mest eftertragtede stillinger og de fedeste forfremmelser, så gælder det om at holde sig i form. Der ligger et pres oppefra både politisk og socialt om, at vi skal være sunde – derfor giver det status at have deltaget i ekstremløb, forklarer han.

Sundhed er ikke alt

Men ifølge Morten Ebbe Juul Nielsen har det taget overhånd. Det har han skrevet bogen ”Forbandede Sunddom” om. Ønsket er at få diskuteret, hvor meget kost og motionsvaner egentlig må og bør betyde, fx når der ansættes nye medarbejdere.

- Vi er nået til et niveau, hvor sportslige præstationer nærmest vægter højere end faglige. Hvis det at dyrke meget sport går hen og bliver en slags adgangsbillet til arbejdslivet, så tangerer det diskrimination. Det er dybt problematisk, for der bør jo også være plads til dem, der vejer for meget, har dårlige knæ eller bare synes, at maratonløb er spild af tid.

Det er dog heller ikke alle arbejdsgivere, der nødvendigvis synes, det er positivt, at deres ansatte træner 10 timer om ugen, mener Frie Funktionærers Susanne Posselt Gunnersen.

- At dyrke sport på et højt plan kræver både tid og energi, som måske vil blive prioriteret i fx løbeskoene fremfor hos virksomheden. Så min oplevelse er, at det er vigtigst, at man skiller sig ud og er bevidst om det signal, man sender - ikke hvordan man gør det.

Skil dig ud

Derfor mener Susanne Posselt Gunnersen heller ikke, at det er afgørende, om dem, hun rådgiver, har løbet et maraton, er dybt engageret i frivilligt arbejde, interesserer sig for en bestemt musikgenre eller går op i kultur. I stedet bør ledige tænke over signalværdien i de ting, de nævner i en ansøgning og på deres CV. Hendes råd er derfor at fokusere på de områder, hvor man adskiller sig fra andre ansøgere i bunken. For der kan konkurrencen være hård.

- Sørg for, at den personlige beskrivelse siger noget særligt om dig og gør, at modtageren kan fornemme, hvem du er og huske dig bagefter, forklarer hun.