Thomas Skov Gaardsvig

Bare vær dig selv

Han blev kendt som "praktikanten" på P3 og har sidenhen haft stor succes som tv-vært på DR. Men faktisk krævede det et sabbatår, før Thomas Skov Gaardsvig indså, at journalistikken var hans hjemmebane.

Thomas Skov Gaardsvig var ikke sikker på, hvad han ville være, da huen endelig sad på hovedet. Men så var det, at en af kammeraternes mor pludselig fik sporet ham ind på en karrierevej, han ikke selv havde overvejet.

- Hun foreslog mig at søge ind på journalistuddannelsen, fordi hun mente, jeg ville passe godt ind der. Da hun sagde det, var det som om noget bare faldt på plads, og så gav jeg det en chance.

Han kom ind i første forsøg og kastede sig hurtigt over radiomediet. Tilbage var så bare at sparke døren ind til DR og kanalen P3, hvor idolet Anders Lund Madsen arbejdede.

Vejen til P3

Da han skulle søge om praktikplads, målrettede han derfor sin ansøgning til netop dem. Blandt andet ved at lave grundig research over, hvad det egentlig var for et sted og ved at tale med folk, der allerede var ansat der.

- Mit indtryk var, at P3 var et fedt sted, fordi der var rum til at være sig selv. Hvis de lavede fejl, så brugte de det bare aktivt i radioen med et selvironisk twist, så jeg havde en idé om, at personlighed var vigtigere end evner.

Da ansøgningen skulle skrives, lagde han derfor mere vægt på, hvad der var unikt ved ham som person, end hvad han rent faktisk kunne som journalist, og på A4-siden skrev han blandt andet:

  • Jeg vil hellere se en dårlig koncert end en god film.
  • Jeg har haft et blokfløjteband, der hed Tupperware Gigolos.
  • Jeg har en tatovering, der forestiller en Azteker, men ligner en burger.
  • Jeg går i så stramme bukser, at det er en reel trussel for min sæd.
  • Jeg er fra Herning, men det eneste ord, jeg udtaler på jysk, er ordet øjne.

Først til sidst i ansøgningen skrev han om, hvad han hidtil havde af erfaring, og hvordan han ville bruge det til at gøre P3 endnu bedre.

- Var det en god ansøgning? Næppe. Men den virkede for mig, og uden den var jeg aldrig blevet ansat. Så på den måde ramte jeg nok bare plet i forhold til at målrette min ansøgning ret præcist til det sted, jeg søgte, og jeg lykkedes med at give et indtryk af, hvem jeg er som menneske, fortæller Thomas Skov Gaardsvig.

Tilpasset ærlighed

Thomas Skov Gaardsvig blev ansat på P3 og har sidenhen taget springet fra radio til tv. Han debuterede i Anders Lund Madsens ”Det nye Talk-show” på DR2 og har siden også stået i spidsen for sine egne programmer på blandt andet DR3.

Et gennemgående tema i hans karriere har været at turde dele sig selv med seerne og ikke tage alting for seriøst. Blandt andet derfor har man mange gange kunnet opleve ham i mindre flatterende situationer, fx da han i et timelangt program ”fødte” på direkte tv og undervejs både fik lattergas og smertelindring. I den situation, som i mange andre, var selvironien i højsædet.

- For mig er selvironi vigtigt i alle henseender, og det har fyldt meget i min karriere. Faktisk bliver jeg decideret bange for folk, der ikke har selvironi, fordi det gør dem rigtig svære at læse og komme ind på livet af, siger Thomas Skov Gaardsvig og fortsætter:

- Som ung og ny i en branche tror jeg bare, det er vigtigt at erkende, at man helt sikkert vil komme til at begå fejl, og at det vigtigste er, at man kan grine af dem og tage ved lære.

Men det betyder ikke, at alting skal være sjov og ballade. Især i starten af et arbejdsliv oplever han det nemlig som vigtigt at kunne tilpasse sig og vide, hvornår det er tid til at være gakket eller alvorlig.

- Som jeg ser det, indeholder vi alle forskellige versioner af os selv, og vi skal ikke vise alle sider til alle mennesker, vi møder. Det er lidt ligesom at være en butik. Jeg stiller forskellige varer frem alt afhængigt af, om jeg er på job eller hjemme med vennerne. Alle sider af min personlighed er jo mig, men jeg skruer bare op og ned for forskellige udgaver af den i forskellige sammenhænge.

For den rutinerede tv-vært handler det om at erkende, hvor man er i sit liv og udnytte de fordele, man har, der hvor man er.

Mavefornemmelsen er altafgørende

Han fortryder ikke sine fejltrin. I stedet bruger han det til at komme videre – som motivation til at tænke nye tanker, yde lidt ekstra og gå nye veje for at opnå det, han drømmer om.

- For mig handler det om ikke at falde i søvn i trygheden. Så selvom man måske ikke har en fastansættelse på drømmejobbet i hånden, skal man ikke være bange for at prøve nye døre. Du kan ikke lave noget, der ikke gør dig klogere, siger Thomas Skov Gaardsvig.