Huxi Bach om lysten til at styre gennem hele arbejdslivet

Lad lysten styre

Gennem hele sit arbejdsliv har Huxi Bach ladet sig guide af, hvad han trives med. Det har bl.a. betydet, at han lavede Danmarks mest populære radioprogram, og at han turnerer landet rundt med sit show.

Når man ser Huxi Bachs CV, får man indtryk af en ambitiøs og målrettet mand med en plan. Der er bare et twist – den plan findes ikke. Det imponerende CV er ikke resultatet af en nøje tilrettelagt karriere, men af hvad Huxi Bach har lyst til. Det forklarer han en eftermiddag i kantinen på Radio24syv, efter hans program, "Huxi og Det Gode Gamle Folketing", lige har været i æteren.
- Jeg har helt kynisk gået efter min egen trivsel. For mig handler det om, hvad jeg synes, er sjovt. Jeg skeler ikke til økonomien. Hele den indre diskussion om, hvad jeg vil lave eller deltage i, handler om, hvorvidt jeg tror, jeg vil trives med det, og om det er sjovt, siger Huxi Bach.

Behov for nye udfordringer

Det, Huxi Bach har lyst til, har forandret sig flere gange, siden han debuterede på skærmen på DR. Han var praktikant på DR og fik efterfølgende job som tilrettelægger bag kameraet på “Scenen er din“. Så blev han spurgt, om han selv ville være på skærmen i ungdomsprogrammet Boogie.
- Efter to år var det ikke længere udfordrende at lave, og det trives jeg virkeligt dårligt med. Hvis ikke jeg føler mig udfordret i mit job, skal jeg videre.

Lysten til nye udfordringer var en fast følgesvend. Kun sjældent var han på det samme program i mere end halvandet år. Så fik han lyst til noget nyt. Det ledte bl.a. til Clement Direkte på DR2, Mondo på P3, Den 5. Kolonne på P3 og Ugerevy på P3.

Bedste ideer kommer under pres

Når man er med i et program, der sender en gang ugentligt eller dagligt, er deadlines en fast del af hverdagen.
- Jeg trives enormt godt med presset fra en kort deadline. Når jeg ved, at jeg skal levere om to timer, bliver jeg fokuseret og arbejder igennem, siger Huxi Bach.

- Jeg får klart de bedste ideer, når der er pres på. I størstedelen af min tid på DR var jeg fx ikke fastansat, for usikkerheden i en midlertidig ansættelse betød, at jeg var nødt til at finde på nye programmer, hvis ikke nogen skulle bestemme over mig. Den frygt motiverer mig enormt meget. Det er ikke alle, der trives med det. Hvis man går i baglås under pres, skal man ikke gøre det. Men for mig er det en motivationsfaktor, at jeg ikke ved, hvad jeg skal om et halvt år, siger Huxi Bach.

Navigerer efter sig selv

Efter at have lavet Ugerevy i en periode, blev Huxi Bach spurgt, om han ville ha-ve tidsrummet mellem 14 og 16 på P3. Huxi Bach sagde ja, og resultatet blev Den Løse Kanon, som han lavede sammen med den 32 år ældre Karen Thisted.
- Jeg var overbevist om, at vi kunne lave god radio. Vi lavede det program, som vi synes var skide sjovt, og så håbede vi på, at andre var enige. Generelt navigerer jeg udelukkende efter, hvad jeg selv synes og ikke, hvad folk siger, de vil ha-ve. For det, folk allerhelst vil have, er en overraskelse. Vi lagde al vores energi i at lave et program, som vi kunne stå inde for, og som var os. Og så måtte det briste eller bære, siger Huxi Bach.

Den tilgang inkluderer en risiko for at fejle med et brag. Men det nederlag er Huxi Bach ikke bange for at løbe ind i.
- Vi møder jo alle sammen nederlag. Jeg har også lavet radio, der ikke fungerede. Det må man bare æde og prøve igen.
I tilfældet med Den Løse Kanon var der dog ikke grund til bekymring. Program-met blev en succes med en halv million lyttere hver dag, og i 2010 vandt Huxi Bach og Karen Thisted ”Den Gyldne Mikrofon” som landets bedste radioværter.

Hårdt arbejde at følge lysten

Da Den Løse Kanon blev taget af sendefladen, var det igen tid til at prøve noget nyt. Og denne gang ikke bare et nyt program, men en helt ny disciplin. I 2012 tog Huxi Bach på tour med sit første one-man-show “Huxi Bachs Store Kærlighed“, som siden er blevet fulgt op af showet “Hjælp“.
- Jeg synes, der manglede noget politisk satire på scenen, og da jeg stoppede ved DR, tænkte jeg, at det måtte der være et publikum til. Så jeg gav det et skud, si-ger han.

Stop det, du ikke har lyst til

Det er blevet nemmere at gå efter sin trivsel og finde de opgaver, han har lyst til. Også fordi han er blevet et navn og kan tillade sig at sige nej til ting, han ikke har lyst til.
- Jeg er jo privilegeret. Det er selvfølgelig ikke alle, der kan gøre, hvad de har lyst til på samme måde. Men man kan i hvert fald holde op med noget, man ikke har lyst til. Hvis man sidder i et job, kan man sige op og finde på noget andet. Det skal nok drive dig i en anden retning. Langt hen ad vejen kan man sagtens gøre, som man har lyst til, siger Huxi Bach.

Huxi Bach

  • 36 år, født i Aalborg.
  • Radio- og tv-vært samt satiriker.
  • Han debuterede i 2002 som vært på musikprogrammet Boogie på DR.
  • Efterfølgende har han medvirket i en række radio- og tv-programmer.
  • Lavede sit første onemanshow i 2012, turnerer nu med sit andet onemanshow ”Hjælp”.