Motivation er at vide, hvad man vil, mener Sofia Manning

Motivation er at vide, hvad man vil

Det kan godt lade sig gøre at være motiveret og udvikle sig i løbet af et helt arbejdsliv? Men det kræver, at du lytter til dig selv, og at du ikke bliver bange, når du møder dine mål, siger Sofia Manning, der er lifecoach og medejer af Manning Inspire.

Vi skal arbejde mere og hårdere. Vi skal være tilgængelige for vores arbejdsgivere og svare på sms’er på alle tider af døgnet, når chefen skriver. Og vi skal være den helt rette holdspiller til teamet.
- Der er krav om, at vi står til rådighed non-stop. Samtidig handler det ikke kun om vores kompetencer, men også om at have den rigtige personlighed – den udadvendte, fleksible og positive slags. Og så skal vi også være motiverede for at udføre vores arbejde, siger Sofia Manning.

Et langt arbejdsliv

Vi kan for første gang i mange år se frem til at skulle håndtere det pres i længere tid end tidligere. Med en hurtigere gang gennem uddannelsessystemet og en forhøjet pensionsalder kan man i dag se frem til mindst 40 år på arbejdsmarkedet. Det kan virke som en demotiverende udsigt.

- Det er helt urealistisk at tro, at menneskets psyke kan forholde sig til mere end 40 år på arbejdsmarkedet. Det virker meningsløst og demotiverende at få at vide, at du skal arbejde i 40 år. Det kan ingen overskue. Det er for hårdt et pres, og det er stressende, siger hun.

Tag kontrollen

- Derfor må man tage sin karriere i egne hænder og spørge sig selv: Hvis jeg skal være i gang i 40 år, hvordan inddeler jeg så mit arbejdsliv, og hvad vil jeg have ud af det? Skal jeg til tops i hierarkiet? Skal både min partner og jeg arbejde fuld tid? Skal vi bo på en anden måde? Vil jeg arbejde lige meget i hele mit arbejdsliv? Vil jeg aflevere mine børn i institution tidligt og hente dem sent hver dag? spørger Sofia Manning. Grundlæggende handler det om at finde årsagen til, at man går på arbejde. For når man finder den, har man fundet sin motivation – og det er den, der giver mening til arbejdslivet.

Fra karriereræs til frivillig

Motivation skifter altså livet igennem. Dels på baggrund af individuelle mål og også afhængigt af, hvilken livsfase man er i. I de første 15-20 år i arbejdslivet handler det for mange om at blive den bedste til det, de gør.
- Som ny på arbejdsmarkedet er man typisk motiveret af at blive rigtig dygtig inden for ens felt. Når man møder det mål, får det mange til at tænke sig om og overveje, hvad de egentlig gerne vil. Det kan være en tom fornemmelse at have nået et mål, hvis man troede, at det var lykken. De fleste vil opleve, at de får lyst til at udvikle andre sider af sig selv på det tidspunkt, siger Sofia Manning.
Det er i den periode, at mange realiserer sig selv. Nogle begynder at løbe maraton, bliver skilt eller udvikler en dyb passion for en hobby. Andre kaster sig over nye områder i deres arbejdsliv, skifter karrierespor eller begynder at arbejde på at blive ledere.

- Når man har realiseret sig selv, er den næste fase typisk, at man vil være en gave for sine omgivelser. På det tidspunkt synes man, at det hele ikke behøver at handle om en selv, siger Sofia Manning.

Det kan fx komme til udtryk ved, at man som chef bliver mere uselvisk, i højere grad har syn for alle og gerne giver sin viden videre. Bl.a. ved at tage yngre medarbejdere under sine vinger eller tilmelde sig mentorordninger. Typisk er man blevet lidt ældre, og for nogle er det også tiden med børnebørn.
- Fælles for faserne er, at man får noget ud af dem alle, at man sætter mål for sig selv, og at ens motivation forandrer sig. Faserne er meget naturlige og en del af vores udvikling, siger Sofia Manning.

Klar til nye mål

Hvis man ikke kender sin motivation, anbefaler Sofia Manning, at man finder ud af det. Og at man ikke lader sig forskrække eller paralysere, når man møder sine mål, og det føles lidt tomt.

- Det betyder bare, at du er klar til nye mål og en ny udvikling, som måske går i en helt ny retning, siger Sofia Manning.