To af ejerne fra YoungConsult

Millennials på jobbet

Generation Y, Millennials, Youngsters. Der er mange navne til den nye generation af unge, der er fremtiden på arbejdsmarkedet. Men hvad betyder generationsskiftet for hverdagen ude på arbejdspladserne? YoungConsult giver dig et indblik.

De fem unge rådgivere, der alle er i 20'erne, udgør YoungConsult, som har lejet sig ind hos en anden virksomhed. De har nemlig ikke brug for fornemme arbejdsforhold og lukrative personalepakker for at føle sig motiveret. De har brug for relationer, sparring og muligheden for at gøre en forskel, og det har de gjort.

Det viser sig nemlig, at der er et stort behov på de danske arbejdspladser for at finde ud af, hvordan man bedst kan fastholde de unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet med ny viden, masser af ideer og stor energi og integrere dem med i en arbejdsstyrke, der trives i stabilitet og faste rammer. Det hjælper YoungConsult store, danske virksomheder med. De har bl.a. hjulpet Roche, Novo Nordisk og Chr. Hansen.

Nye tanker udfordrer

Er det de unge og ustyrlige, der skal tilpasse sig de gamle – over 40 – eller de gamle, der skal tilpasse sig de unge? Så simpel kan man ikke stille spørgsmålet op ifølge Mikkel Sandal og Jacob Harlev, to af firmaets partnere.

- De unge nyuddannede kommer med nye måder at arbejde og tænke på, og de store hierarkiske virksomheder, de skal arbejde hos, har faste rammer for, hvordan de gør ting, og det har fungeret de sidste 50 år, forklarer Jacob Harlev, og Mikkel Sandal supplerer:

- Vores indgangsvinkel er: Hvordan kan vi bruge de unge som løftestang til at få alt det potentiale i spil, som virksomhederne gerne vil have realiseret?

For at finde ud af det, er det vigtigt at kende de unges dna. Modsat deres forældre, der er vokset op med mere faste rammer og fokus på resultater, har de unge i dag et mere flydende mindset ifølge Mikkel Sandal:
- Vi fejler hurtigt, vi lærer og er opdraget af Google. Vi arbejder på kryds og tværs og ser ingen grænser.

Det kræver mod at prøve noget nyt

Jacob Harlev er heller ikke i tvivl om, at hvis man gerne vil skabe arbejdspladser, hvor de unge kan bidrage til at få løst behovet for nytænkning, så skal man også turde ændre på sin organisering, arbejde på tværs og lære af sine fejl:

- Det er der ingen, der tør, for du bliver ikke belønnet for at fejle, men for at skabe succes. Men hvis du bliver ved med at gøre det, du har gjort hele tiden, så rykker du dig bare ikke. Unge ser ting ske hurtigere og er vant til, at forandringer kommer hurtigere. Vi ved, hvordan vi får likes og anerkendelse på sociale medier – ved at være med på trenden. Den forandringsparathed ligger bare i os, og det samme gør kompetencen til at gøre noget nyt og anderledes.

Diversitet og inklusion

For de to millennials er det ikke et spørgsmål om, hvem der skal tilpasse sig hvem. Det handler mere om, hvordan man kobler de energiske og erfaringssultne unge i teams med nogle dygtige og erfarne medarbejdere.

- Vi bliver nødt til at se på de labels, vi kategoriserer hinanden med, for det er jo kun et spørgsmål om to ting: Diversitet og inklusion. Vi er 4 forskellige generationer på arbejdspladserne, som alle er opfostret i en forskellig tid, og det gør noget ved den måde, vi hver især tænker på. Sådan er det bare. Inklusionen ligger i, at vi har en respekt og en interesse for hinanden og anerkender, at dit synspunkt er lige så godt som mit, forklarer Mikkel Sandal, og Jacob Harlev runder af:

- Det er afgørende for et godt samarbejde, at vi forstår, at vi har brug for hinanden.