Claus Elming

Forfra i arbejdslivet

Hans passion for amerikansk fodbold kickstartede karrieren som tv-vært. Men nu starter Claus Elming som 49-årig forfra og skal definere drømmejobbet på ny.

At lave tv har været hans drømmejob i næsten tyve år, så det blev en markant skillevej i hans arbejdsliv, da Claus Elming sidste efterår vinkede farvel til tv-karrieren og Vild med Dans.

Tv-karrieren har været hans levevej siden slutningen af 1990erne. Indtil da havde han arbejdet i en softwarevirksomhed, mens fritiden blev brugt på amerikansk fodbold, hvor han både var spiller og træner. Sportsgrenen blev springbrættet til et kommentatorjob på tv og derefter karrieren som journalist og underholdningsvært.

- I starten var jeg bare lykkelig for at kommentere NFL hver søndag. Men efterhånden som jeg lærte branchen at kende, kunne jeg mærke, at det at lave fjernsyn tændte mig meget mere end at arbejde med software, siger Claus Elming og fortsætter:
- Så efter et langt tilløb på tre år tog jeg beslutningen om at gå efter drømmejobbet på fuld tid og sige højt til ledelsen, at jeg godt kunne tænke mig at lave mere tv.

Modet gav pote, og han blev fastansat på TV2/Sporten. En for ham helt ny verden, hvor han som en af de få ikke var uddannet journalist.

Passion fremfor penge

Hans arbejdsliv er altså ifølge ham selv ikke resultatet af hverken vanvittigt held eller en målrettet karriereplan, og det er hverken en bestemt titel eller høj løn, der har været drivkraften.

- Faktisk har jeg lovet mig selv, at jeg aldrig gør noget kun for pengenes skyld. For gør du det, er gløden i øjnene væk, og det ender sjældent som nogen succes.

I stedet definerer han sit drømmejob ud fra, hvilken følelse han har i kroppen, når han tager hjem efter en lang arbejdsdag. Der skal være en form for forløsning – med et smil på læben og tanken om, at ’det der var virkelig fedt’.

Nyt liv som selvstændig

Det er nu syv måneder siden, han sidst lavede tv. Efter 12 sæsoner på Vild med dans er mikrofonen slukket – i hvert fald indtil videre. Og ikke længere at have en fast kontrakt på bordet blev startskuddet til at revurdere karrieredrømmene:

- Det er på samme tid enormt skræmmende og enormt inspirerende. Skræmmende, fordi man ikke ved, hvornår den næste løncheck kommer, men inspirerende at skulle finde ud af, hvad man så gør, for at der kommer en.

Med 15 år tilbage på arbejdsmarkedet var det nødvendigt at finde en ny vej at gå, og for Claus Elming blev det at tage skridtet ud i et liv som selvstændig. Nu producerer han blandt andet populære podcasts om cykling og NFL og har lanceret onlinespillet Picks.dk, hvor man skal gætte sportsresultater ved blandt andet VM i fodbold.

Følg mavefornemmelsen

Om projekterne så ender som en succes eller ej, afventer han at se. Vigtigst for ham lige nu er, at han igen står op og går på arbejde, drevet af lyst.

- I alle projekterne kan jeg mærke en glæde og passion. Jeg føler, jeg har noget at bidrage med og brænder for at levere et godt produkt – ligesom jeg gjorde, da jeg lavede tv. Det er nøjagtig det samme drive, jeg føler.

Derfor gør det ham ikke længere noget, at karrieren tog en drejning sidste år – faktisk kalder han det ”en super veltimet pause”. Fordi det blev en mulighed for at finde ud af, at drømmejobbet også sagtens kan være et helt andet end det, der ellers har domineret ens CV gennem årtier. Så længe man bare følger mavefornemmelsen og ikke mister modet:

- Jeg har i hvert fald fundet tilbage til kernen i mig selv og mærket efter, hvad der egentlig begejstrer mig. Det tror jeg er sundt for alle engang imellem. For det skal være sjovt at gå på arbejde – og hold kæft hvor har jeg glædet mig. Hver dag.

FAKTA

  • Claus Elming er 49 år, single og bor på Østerbro.
  • På CV´et står blandt andet NFL-kommentator, journalist og vært på TV2 Sporten og vært for programmer som Pengene på Bordet, Sportsquizzen og Vild med Dans.
  • Lancerede i foråret 2018 onlinespillet picks.dk, står bag de populære podcasts Veloropa og NFL Showet og arbejder på at lave det første dansksprogede managerspil til NFL.