Christiane Vejlø

Teknologi kan give mere nærvær

Mød kvinden, der elsker alt, hvad der kan sættes strøm til og som har gjort det til sin levevej at omsætte sin indsigt i teknologi til brugbar viden for helt almindelige mennesker.

Christiane Vejlø – digital rådgiver og radiovært – har en mission. Hun vil tale om teknologi i et sprog, som er til at forstå.

- Mange tænder af på snak om specifikationer og processor-kræfter. I stedet skal vi tale om, hvad du kan bruge dimsen til, hvilken rolle den spiller ift. dig og din familie og dit arbejde. Mit mål er at undgå den fremmedgørelse, der tit kan være med teknologi.

Det har Christiane Vejlø gjort med så stor succes, at hun efter en årrække i forskellige brancher nu har sin egen konsulentvirksomhed og radioprogram på radio 24syv. Begge med navnet Elektronista.

Tænder på fremtiden

- Mit hjem er spækket med alt mulig teknik. Jeg har altid ting til test, og mine skabe bugner af kabler og ledninger. Det var min eksmand lidt træt af, griner Christiane Vejlø og fortsætter: Min 8-årige datter går heldigvis meget op i det, så hun er ret skøn at udforske nye ting med. Hun er vist blevet lidt socialt belastet på det punkt.

Vores bevægelser bliver overvåget

Det faktum, at teknologien vil fylde mere og mere i vores hverdag, ser Christiane Vejlø på ingen måde som en negativ ting.

- Jeg håber, at man bruger teknologien til at frigive tid til at være nærværende på de rigtige tidspunkter. Måske slipper man for en forretningsrejse, fordi man kan tage den på virtual reality, og så kan man være hjemme ved sin familie i stedet. Det med nærværet mener jeg selv, vi har et stort ansvar for at skabe. Det er ikke teknologiens skyld.

Til gengæld kan det godt bekymre hende med de store mængder data, der produceres, og hvem der har adgang til det.

- Der er ingen tvivl om, at mange spændende tjenester virker, fordi de har adgang til data om os. Tjenesterne henter data ind fra vores kalender og vores kontaktlister, billeder og vores google-søgninger og bruger det til at give os en god service. Det er godt, men man skal også være bevidst om, hvem det her data kommer i hænderne på. Hvis man bare fuldstændig blindt logger ind i alle tjene-ster og siger ja til login med facebook til alle apps, man downloader, og de ikke koster noget, så skal du være bevidst om, at det er det data du producerer, der er deres forretningsmodel – og hvad vil de så bruge den til? Det er det, jeg er mest bekymret for, og der skal vi holde tungen lige i munden, siger Christiane Vejlø.

Fagre nye verden

Alligevel frygter hun ikke for fremtidens udvikling. Hun glæder sig derimod til at opleve den.

- Jeg tænkte på noget i går – gad vide om min datter når at tage kørekort? Det er 10 år fra nu. Måske er selvkørende biler hverdag inden da. Jeg tror heller ikke, at børn har en skoletaske til den tid. De vil have deres bøger digitalt og hjemmearbejdet i cloud’en. Skolen serverer forhåbentlig sund mad, og husnøglen har du heller ikke brug for, for vi har digitale låse, der kan genkende os, når vi kommer hjem.

Om Christiane Vejlø

Digital fremtidsanalytiker, radiovært på radio 24syv, blogger og foredragsholder. Direktør i konsulentvirksomheden Elektronista, som rådgiver og producerer ind-hold om digital livsstil.

42 år og mor til 8-årige Effie, som hun har med sin eksmand standup-komikeren Christian ”Geo” Heltboe.

Læs hele magasinet online