Asger Aamund har været engageret som mentor i over 25 år

At gøre noget for andre ligger i generne

Asger Aamund har været engageret som mentor i over 25 år. Han gør det, fordi det tilfredsstiller ham at motivere mennesker og være med til at sætte mål og se dem blive nået.

Han fik sit første direktørjob som 34-årig og er bl.a. kendt som manden bag medicinalvirksomhederne Neurosearch og Bavarian Nordic. I dag er Asger Aamund 74 år, men det holder ham ikke tilbage. Han er stadig aktiv i diverse bestyrelser, anerkendt samfundsdebattør og ambassadør for bl.a. Fair Trade Mærket og Aids Fondet for blot at nævne noget af det, han beskæftiger sig med. I efteråret 2013 fik hans arbejdsmarkedspolitiske engagement ham også på TV. I en programrække ”Asger og de arbejdsledige” på DR2 var Asger Aamund mentor for seks langtidsledige, som han skulle coache og guide tilbage til arbejdslivet. En ikke ukendt rolle for erhvervsmanden, der har haft mentees under sine vinger i mere end 25 år.

Lønnen er at nå målet

- Jeg kan huske, at jeg engang i mine yngre ledelsesår hjalp en kollega på Tuborg med at skrive en afsindig flot ansøgning, så han blev informationschef hos FL Schmidt. Desværre var han ikke god nok, og det endte med, de kylede ham ud igen. Ansøgningen var bedre end manden, fortæller Asger Aamund og griner. Siden 1986 har han løbende stillet sig til rådighed som mentor igennem både kortere og længere forløb, som typisk handler om at lægge en plan for nogle ledelsesmæssige udfordringer eller karriereforløb. Selv om det kræver tid og engagement, så er lønnen for Asger Aamund at være med til at nå målet.
- Når jeg har en rådgivning som mentor, sætter jeg mig det mål, at vi skal løse problemet. Så glæder det mig selvfølgelig rigtig meget, når det sker.

Op i helikopteren

Hvad det er, der gør Asger Aamund til en god motivator, er han ikke meget for selv at svare på.
- Det er naturligt for mig, når jeg står overfor et problem eller en udfordring, at jeg ikke går ned i detaljerne, men sætter mig op i helikopteren og ser tingene oppefra. Så er det meget nemmere at finde ud af, hvad der er galt og hvilken vej, man skal. Det er også godt at have en vis kreativitet og opfindsomhed og evne til at se muligheder i det menneske, jeg er i kontakt med. Det er det, der er min opgave som mentor. Men der er jo ingen facitliste eller mirakelkur, og jeg er ikke Jesus Kristus, der kan hjælpe dem med alt. Jeg kan give dem et skub i en retning, de ellers ikke havde set, og give dem nogle nye indfaldsvinkler, der gør, at de selv kører videre. Så glæder det mig at se, når tingene lykkes for dem.

Naturligt at lave frivilligt arbejde

At lægge sine kræfter og tid i noget, man ikke bliver betalt for, er for Asger Aamund noget helt naturligt.
- Det ligger i generne hos os, tror jeg, siger Asger Aamund, der er blevet noget overvældet af de utallige henvendelser, han har fået efter sin medvirken på TV.
- Det er væltet ind med folk, der tror, at jeg kan skaffe dem et job. Jeg forsøger at besvare deres henvendelser, så godt jeg kan og give dem et godt råd med på vejen, men det har været ret tidskrævende, konstaterer Asger Aamund.

Ingen kameluldstøfler her!

For Asger Aamund er det resultaterne, der tæller og ham motivation og livslyst. Da ordet “pensionist” bliver nævnt, ændres hans udtryk hastigt fra levende til lettere forfærdet.
- Jeg kommer ikke til at sidde med kameluldstøflerne på med en Martini i hånden og lave ingenting. Hvis jeg blev pensionist, ville jeg dø en måned efter! Der var engang en, der spurgte mig, hvad der skulle stå på min gravsten. Jeg sagde, der skulle stå, at jeg arbejder på et comeback, griner Asger Aamund, der håber på at være aktiv med noget spændende resten af sit liv.