Familien Nowak er en travl børnefamilie

Når vi har fri, er tiden med børnene hellig

Lange arbejdstider, bestyrelsesposter og politisk arbejde er hverdag hos familien Nowak. Det samme er bleskift, natteroderi og afhentning et minut i lukketid. Camilla og Jens Nowak har fået det hele til at hænge sammen – men uden baglandet ville det have været svært.

Familien Nowak har nok at se til. Mor Camilla arbejder som højre hånd for regionspolitiker Carl Holst og regionsdirektør Mikkel Hemmingsen. Jobbet i Vejle er ikke ligefrem et 8-16 job, så når børnene sover, kommer den bærbare ofte frem. Desuden er Camilla også engageret i bestyrelsesarbejde i Frie Funktionærer. Far Jens, der er tidligere murermester, er i gang med en uddannelse som bygningskonstruktør. Så lige nu er det ham, der er den mest fleksible i forhold til at bringe og hente børn.

Svært at nå at hente

- Jeg har undervisning til kl. 16.00, så jeg har et kvarter til at nå at hente Felix hos dagplejemoren, der lukker 16.15. Jeg synes virkelig, at der er en udfordring i den måde, vores samfund er skruet sammen på, når man som fuldtidsarbejdende næsten ikke kan nå at hente sine børn. Får jeg et job med længere transporttid, ville det jo være helt håbløst, konstaterer Jens og afslører sit politiske engagement. I sin fritid er han formand for Venstre på Fyn. Mange af hans aftener går med møder, men heldigvis ligger de oftest, efter børnene er puttet, så der ikke går tid fra dem.

- Til gengæld er vi meget glade for lukkeloven, for så kan vi handle sent, griner han.
- Ja, og for supermarkeder på nettet, tilføjer Camilla.
- Det er skønt at få en uges indkøb leveret til døren. Til gengæld kræver det lige lidt planlægning, og det er vi ikke altid så gode til. Flere af vores venner har familiekalendere, hvor alting bliver planlagt og skrevet ned, men vi er meget spontane og tit kommer der møder ind fra højre, så vi af og til er dobbeltbookede. Men det løser sig for det meste alligevel.

Hvad er en overskudsmor?

Jens går ud for at hente en flaske til trætte Felix, så han kan få stillet den værste sult, mens der er besøg, og så falder snakken på det at være en overskudsmor. For hvad er egentlig en overskudsmor? Er det en, der går derhjemme og har tid til at bage speltboller og holder et skinnende rent hus, eller er det en mor, der er glad og har lyst til at være sammen med sine børn, når hun kan? Camilla er ikke i tvivl.
- Jeg er glad, når jeg får lov til at udfordre mig selv fagligt. Selv om det måske lyder lidt mærkeligt, så lader jeg faktisk op, når jeg er på arbejde. Jeg elsker det, og det er nærmest en hobby for mig. Selvfølgelig kan jeg godt være træt, men jeg føler, at jeg har overskud og lyst til at være sammen med mine børn, når jeg kommer hjem.

Rod og børnetid

Parret er enige om, at tiden indtil børnene er lagt i seng, er hellig. Ud over madlavning må praktiske gøremål vente indtil efter kl. 20.00.

- Der skal være tid til, at Felix og Freja føler, at vi er 100 % til stede, og så lægger vi telefonenerne væk og er sammen med dem. Men det betyder selvfølgelig også, at vi hverken forholder os til nullermænd, vasketøjsbunker eller ukrudt i haven, griner Camilla og fortæller, at de af og til får børnene passet hos bedsteforældrene, så de kan komme til bunds med gøremålene i huset og samtidig benytte chancen til at komme ud – bare de to.

Bedsteforældre er guld værd

- I det hele taget er det en kæmpe hjælp at have bedsteforældre. Mine forældre bor i nærheden, og min mor henter børnene hver onsdag. Når det hele brænder på, så ved vi, at der er hjælp at hente. Vi prioriterer også at komme helt væk og lade op en gang imellem. Så tager vi fx en weekend i sommerhus med familien, og hver sommer river vi en måned ud af kalenderen og kører sydpå på camping.

- Ja, det er virkelig fantastisk at have tid til bare at kunne geare ned og være sammen en hel måned hvert år. Det nyder vi rigtig meget, siger Jens og fortæller, at mere hjælp til det huslige også er på familiens ønskeliste, når han ikke længere er studerende.

Plads til både børn og karriere?

Jens sender gerne en opfordring videre til andre, der overvejer, om der er plads til både børn og karriere i deres liv.
- Bare kast jer ud i det og få de børn. Lad være med at tænke for meget over alt det praktiske. Det løser sig hen ad vejen.