Martin Thorborg om lysten til arbejdslivet

Du skal have lyst til dit arbejdsliv

Lysten driver værket for Martin Thorborg, der står bag virksomheder som jubii.dk, SPAMfighter og Amino. Ifølge ham kan alle få det arbejdsliv, de har lyst til. Men det kræver, at man tager ansvaret og initiativet.

Hvorfor sælge en butik, der på gode dage omsætter for 35.000 kr. for at starte som internetudbyder? Hvorfor forlade et job hos en stor europæisk internetvirksomhed for at arbejde på sit eget projekt i en kælder? Og hvorfor – når det projekt bliver til en solid forretning – blive ved med at finde på nye projekter og virksomheder? Spørg Martin Thorborg, for han har gjort det hele. Og den 44-årige serie-iværksætter har næppe lavet sin sidste virksomhed endnu.

God til at skabe nyt

Han har stor erfaring med at skabe noget ud af intet. Internetportalen jubii.dk er formentlig den mest kendte, men igennem tiden er det blevet til 25 stiftede virksomheder og projekter.
- Jeg lever for to ting: familie og virksomheder. Jeg ser på det lidt som en kunstner eller pottemager, der bliver ved med at lave værker, selvom man har gjort det før. Jeg har noget ler, der ikke har nogen værdi, og nogle gange laver jeg noget, der ikke fungerer, og andre gange rammer jeg den lige i røven. Jeg er god til skabelsesprocessen. Når virksomheden er der med omsætning, kunder og overskud, og jeg ikke kan tilføre mere, slipper jeg den. Når der bliver brug for gode ledere eller marketingspecialister, mister jeg interessen. For så er der mange andre, der er dygtigere end mig, siger Martin Thorborg.

Lystbetonet fra første dag

Lysten – og manglen på samme – har drevet iværksætteren fra dag et. Den oprindelige plan for den unge Martin Thorborg var at blive ingeniør som sin far, men han gad simpelthen ikke gennemføre en HF. I stedet tog han udgangspunkt i sin egen interesse for computerspil og skabte MTH Data, hvor han kopierede og solgte de gratis spil, der kom med computermagasinerne.

I det hele taget har lysten været den afgørende faktor for Martin Thorborgs karriere.
- I en periode kan jeg godt acceptere, at jeg ikke gider stå op om morgenen. Men hvis jeg fundamentalt ikke gider det, jeg står op til, tænker jeg grundigt over det, lægger en plan og laver mit liv om, siger han.

Tre år efter, at jubii.dk var blevet opkøbt, var han eksempelvis træt af at være i den store organisation Lycos Europe.
- 80 procent af tiden gik med politik i organisationen og afdelinger, der stak hinan-den i ryggen og ikke kunne enes. Jeg kunne ikke få lov til at gøre det, jeg ville, så jeg sagde op og begyndte SPAMfighter i stedet, siger han.

Det er dit ansvar

Som handlekraftig iværksætter er det nemt at sige, at man bare kan ændre sit liv, hvis man har lyst. Men ifølge Martin Thorborg kan alle foretage sådan en forandring. Det kræver bare, at man tager ansvar for sin egen karriere og følger med udviklingen.
- Sidder man fx ved kassen i en bank, skal man have et minimum af indsigt i sin branche og realitetssans for at indse, at netbank på et tidspunkt betyder, at din funktion forsvinder. Eller er du slagteriarbejder, kan det ikke længere komme bag på dig, hvis slagteriet lukker, siger han.

Når man har den viden, er man også nødt til at gøre noget selv, hvis ens arbejdsliv ikke arter sig, som man ønsker, eller hvis ens stilling ser ud til at forsvinde, mener Martin Thorborg.

Martin Thorborg:

Født i 1970 og opvokset i København. Udover at have mere end 25 virksomheder på samvittigheden har han udgivet to bøger om iværksætteri, han holder foredrag, og han har været meddommer i “Danmarks Bedste Idé”, der rullede over skærmen på TV2. Privat er han gift, har to børn og bor i Lyngby nord for København.