Stand-up komiker Thomas Warberg har siden første klasse øvet sig på at være sjov

Det er hårdt arbejde at være sjov ...

Thomas Warberg har øvet sig på at være sjov siden første klasse, gået på skuespilskole og rejst landet tyndt for at optræde. Men han har også vundet Läkerol Talentprisen, været med i fem sæsoner af Live fra Bremen og er nu på vej med sit første onemanshow.

I ottende klasse var Thomas Warberg til studievejleder. Da hun spurgte, hvad han ville være, svarede han, at han ville være stand-up komiker.
- Jeg ville til København for at gå på en skuespilskole. Men mine forældre mente, at jeg skulle tage en studentereksamen, så jeg gik på studenterkursus i to år, siger Thomas Warberg, der sideløbende med studenterkurset kom ind på Legos talentskole i Billund, hvor han øvede sceneoptræden, dans, sang og skuespil.

Et fedt fag

Efter studenterhuen var på plads, flyttede han til København og begyndte på en privat skuespilskole. Uden at fortælle det til nogen debuterede han med stand-up som 19-årig på Comedy Zoo.
- Stand-up var en åbenbaring for mig. Jeg mødte Mick Øgendahl, som også havde gået på en skuespilskole, men havde droppet det, fordi det var for langhåret. Den følelse havde jeg også. Der var for meget “følen efter” og for lidt “gøren”. Som skuespiller kan du øve i flere måneder uden at nærme dig et publikum. Stand-up er mere umiddelbart og “op på scenen”.

En snedig taktik

Hvis man vil skabe sig et navn inden for stand-up, skal de erfarne komikere og bookere kunne lide dig. Derfor holdt Thomas Warberg i den første tid øje med, hvem der sad blandt publikum, når der var open mike-aftener, og han skulle op-træde.
- Hvis der sad en booker i salen, var det ikke den aften, jeg prøvede nyt materiale af. Så brugte jeg noget, jeg vidste fungerede. Jeg tror, det var en snedig taktik, siger Thomas Warberg.

Boot camp i Aarhus

Da han flyttede til Aarhus og væk fra de etablerede scener i København, organiserede han klubaftener på en lang række forskellige barer i Aarhus, hvor han og andre, der ville prøve kræfter med stand-up, kunne optræde.
- Publikum i Aarhus var mere krævende end i København. De er fremtidens læger og journalister – det er folk, der har hjernen på plads. De er mere kritiske og skarpe, og det stiller større krav til ens materiale. Jeg opdagede, at jeg havde intelligensen, men ikke intellektualiteten til at være med, så jeg var nødt til at begynde at læse bøger for at have de samme referencer som publikum.
I samme periode begyndte han at have optrædener på forskellige barer og klubber i det meste af Jylland.
- Jeg kunne have et show i Aalborg, køre direkte til Randers og slutte i Aarhus på samme aften. Jeg var sindssygt meget bedre, da jeg vendte tilbage til København, siger Thomas Warberg.

Hæv barren

De mange optrædener var hårde. Men når man arbejder med det, man elsker, virker det ikke nødvendigvis sådan.
- Det var min personlige ambition, der fik mig til at køre rundt i hele landet. Jeg ville hele tiden bare være bedre, og det vil jeg stadig, siger han.
Det ønske har været den røde tråd gennem hele hans liv på scenen. Derfor optager han alle sine optrædener for at være opmærksom på, hvilke jokes publikum bedst kan lide. Når han prøver nyt materiale af, hører han sit show bagefter og sorterer de bedste bidder og jokes fra i en speciel folder på sin computer. Når han har samlet nok af dem, prøver han dem af i et samlet show. Igen sorterer han de bedste fra og gentager processen. Når en joke er blevet sorteret fra en tilpas antal gange, bliver den en del af det faste repertoire. En meget metodisk tilgang til det at være sjov.

Bedre forberedelse giver bedre shows

Da Thomas Warberg vendte tilbage til København, vandt han Läkerol Talentprisen ved Zulu Comedy Galla 2010, og folkene
bag Live fra Bremen inviterede ham til casting. Det ledte til fem sæsoner på det populære sketchshow, som sluttede i december 2013. Det næste projekt er hans første onemanshow, som har premiere i september.