Humor gør livet lettere, mener Kaya Brüel

Kaya Brüel: Humor gør livet lettere

En god kollega har god humor – det mener de fleste. Humoren går som en rød tråd igennem Kaya Brüels liv og karriere. Vi har mødt hende til en snak om humor, der forløser, humor der binder folk sammen og humor som kan bruges i selv de sværeste stunder.

Humor hjælper på det meste, og humor har altid været en rød tråd i Kaya Brüels liv.
- Jeg har virkelig fundet ud af, at humor er garanten for, om du svinger med andre eller ej. Tit starter man jo med at sige et eller andet sjovt, når man møder et andet menneske første gang for lige at fornemme, hvor den anden er, siger hun.

Humor forløser i svære situationer

Efter et langstrakt kræftforløb døde Kaya Brüels mor sidste år, og hun oplevede, at selv i den svære situation kunne humoren hjælpe.
- Min mor var en meget humoristisk person og lige til det sidste – trods svær sygdom. Selv i makabre situationer kunne hun sige noget sjovt, noget der forløste, og som fik os alle til at grine sammen. Det var utrolig rart, siger hun.

Gør grin med dig selv

Men humor handler ifølge Kaya Brüel også i høj grad om at kunne bruge sig selv og grine af sig selv.
- Alle har pinlige oplevelser, og hvis man kigger fornuftigt på dem, er de jo en gave i ens liv, hvis man tør fortælle om dem og grine af dem. Hvis man kan grine af sig selv, er det min påstand, at man skaber et meget bedre arbejdsmiljø. ”Nå, har du også prøvet at skulle tisse i naturen og så opdage, at du er kommet til at tisse på hele dit ene bukseben – det skaber en bedre holdånd”, siger Kaya og fortæller, at det er noget af det, hun elsker allermest ved at være et godt team.

Latter smitter

- Jeg elsker det, når man griner sammen, og man svinger sammen. Jeg kan simpelthen mærke det i mine mavemuskler, og det smitter. Griner man meget, har man også meget lettere til latter, siger hun.

Faldt for underholdningsorkesteret

Humor er en overlever, men der findes selvfølgelig også dårlig humor. Ifølge Kaya Brüel er det, hvis man sårer andre og griner af dem i stedet for med dem eller overskrider deres grænser.
- Men det fede er, hvis folk selv kan se noget humoristisk i det, de gør, eller den måde de ser ud på.

Hvis der er plads til lidt selvironi, så får man det meget sjovere, siger hun og fortæller om en gang, hun var på vej ud af en turbus foran hele Underholdningsorkesteret – og faldt – alt imens hun vinkede og lod som om der da slet ikke var noget galt.

- Den historie vækker altid latter, og jeg vil vove at påstå, at humor kan bruges i alle situationer, for det er med til at holde dit humør oppe – også i situationer, hvor der fx på en arbejdsplads hænger fyringstrusler i luften.

Få humoren ind i dit liv

Og Kaya Brüel opfordrer til, at man får mere latter og humor ind i sit liv.
- Se sjove film, vær opmærksom på de sjove ting omkring dig, på sjove komiske situationer og åbn op for pinligheder og udlever dig selv lidt og lad være med at tage dig selv så højtideligt, slutter hun.

Fakta om Kaya Brüel:

  • Født 30.08.1972 i København.
  • Har bl.a. sunget, spillet teater, medvirket i film og tv-serier, lagt stemme til adskillige tegnefilm samt deltaget i Vild med Dans.
  • Hun er gift, har to børn og bor på Vesterbro.