Susanne Damkjær blev hentet af chefen midt i aftensmaden

Hentet af chefen midt i aftensmaden

Susanne Damkjærs chef mente, at hun skulle stå til rådighed på alle timer af døgnet, selv om hun kun var ansat 4 timer om ugen. Nu har Susanne fået nyt job, og rettens ord for, hun har krav på løn, selv om hun var fritstillet.

Susanne Damkjærs arbejdsgiver gik ikke så nøje op i, at hun kun var ansat 4 timer om ugen i fleksjob. Chefen var en ældre herre, der havde ansat Susanne til at tage sig af administration. Det kunne være alt fra at skrive en mail til at vedligeholde hjemmeside.

Ville ikke arbejde gratis

- Han var meget afhængig af min hjælp, men alligevel syntes jeg ikke, det var rimeligt, at jeg skulle arbejde gratis på alle mulige tider af døgnet, siger Susanne, der kontaktede sin jobkonsulent hos kommunen og Frie Funktionærer.
- Jeg fik at vide, at jeg kunne foreslå ham, at han i stedet satte mig op i tid, da jeg egentlig var visiteret til et fleksjob på 18 timer ugentligt, så det gjorde jeg.

Chefen mente ikke, at han havde råd til at sætte Susanne op i tid og var noget fortørnet over, at Susanne ikke ville lægge flere interessetimer i firmaet.
- Til sidst satte jeg en særlig ringetone på min telefon, så jeg vidste, hvornår det var ham, der ringede. Det gjorde han igen en aften, hvor jeg sad og spiste aftensmad med min familie, og da jeg lod den ringe ud, bankede det på døren …
Derude stod Susannes chef og ville have hende med på arbejde, så hun kunne skrive en vigtig mail for ham.

En lettelse at blive opsagt

Da Susanne på et tidspunkt valgte at holde ferie over en længere periode på 6 uger, der også faldt sammen med påsken, modtog hun et anbefalet brev, hvor der stod, at hun var opsagt. Der var ikke nok at lave, var meldingen, og Susanne kunne mærke lettelsen over ikke længere at skulle hives i på alle tider af døgnet.
I løbet af opsigelsesperioden blev Susanne sygemeldt, da hun skulle opereres i foden. Det passede ikke chefen, at Susanne ikke kunne sige præcis, hvornår hun var tilbage, og stemningen var anspændt.
- Vi har haft nogle sammenstød, hvor jeg virkelig blev gal, for jeg vil ikke finde mig i sådan en behandling, siger Susanne og forklarer, at chefen havde boet rigtig mange år i udlandet, hvor lønmodtagerrettigheder ikke var noget, arbejdsgivere har så stor respekt for som de har i Danmark.

Lev vel!

13 dage efter sin operation modtager Susanne en chokerende mail fra chefen. Han beskylder hende for at have begået en række fejl og slutter mailen af med kommentaren: Lev vel!

Susanne vidste, at hun havde udført sit arbejde korrekt, men var nu i tvivl om, hvorvidt hun skulle betragte mailen som en fritstilling.
- Når han skriver Lev vel, går jeg ikke ud fra, at han mener, vi skal se hinanden igen, konstaterer Susanne, der straks kontaktede Frie Funktionærer og fik det råd, at al kommunikation skulle foregå på skrift. Efter forgæves at have søgt afklaring hos chefen, fandt Susanne også ud af, at han derudover havde valgt ikke at udbetale hendes løn.

Susanne og Frie Funktionærer endte med at stævne chefen for godtgørelse for de tre måneders manglende løn.
- Jeg havde hørt fra andre fleksjobbere, at deres fagforeninger ikke ville føre sager for dem, fordi beløbene var så små, så jeg er rigtig glad for, at jeg er hos Frie Funktionærer, siger Susanne, der oplevede at føle sig taget alvorligt.

Fik retfærdighed

Susanne er for længst kommet videre i sit arbejdsliv, og de ca. 10.000 kr., som retten tilkendte hende i godtgørelse, har ikke den store betydning, for de bliver modregnet i hendes flekslønstilskud. Men det, der virkelig har betydning for Susanne, er at få retfærdighed.
- Jeg vil ikke finde mig i at blive behandlet sådan, og derfor er jeg så glad for, at jeg er i en fagforening, der har taget min situation alvorligt og bakket mig 100 % op.