41-årig diskrimineret på grund af alder

41-årig diskrimineret på grund af alder

Tre gange er 41-årige Tom Westermann blevet valgt fra til et job på grund af sin alder. Det er ulovligt, men Frie Funktionærers jurister oplever i stigende grad, at arbejdsgivere diskriminerer, når de ansætter nye medarbejdere.

”Vi søger en ung elev til et ungt og dynamisk team”. ”Vi føler en forpligtelse for at hjælpe unge mennesker videre”. Sådan var ordlyden i nogle af de afslag, Tom Westermann har fået i løbet af det seneste år. Mange arbejdspladser anser nemlig den 41-årige Tom Westermann for at være alt for gammel.

- Det synes jeg selvfølgelig ikke selv, jeg er. Tværtimod har jeg netop på grund af min alder en masse kompetencer og erfaringer, så selvfølgelig gjorde afslagene mig skuffet. Mest af alt tror jeg, det for arbejdsgiverne handler om økonomi - de skal nemlig betale mere i løn til elever, der er over 25 år.

Det fik Tom Westermann at mærke flere gange, da han søgte en elevplads hos forskellige virksomheder. Fra maj 2014 til maj 2015 fik han i alt tre afslag, der alle var begrundet i hans alder. Han tog derfor fat i Frie Funktionærer, som hjalp ham med at klage over forskelsbehandlingen.

- For mig har det været en principsag. Det har handlet om, at jeg gerne ville understrege over for arbejdsgiverne, at diskrimination af ansøgere på grund af alder ikke er i orden, hverken etisk eller moralsk, men heller ikke juridisk. Det ville jeg gerne have Ligebehandlingsnævnets ord for.

Erstatninger på knap 60.000 kr.

Alle tre sager endte da også med, at Tom Westermann fik medhold og blev tilkendt erstatninger på knap 60.000 kroner. Men desværre oplever Frie Funktionærers juristerne, at der er en stigning i sager om diskrimination: 

- Det er et problem, vi ofte må forholde os til. Siden Ligebehandlingsnævnet blev oprettet i 2009, er antallet af anlagte sager pr. år næsten fordoblet – oven i det kommer et stort mørketal af hændelser, der ikke kan bevises og derfor aldrig bliver anmeldt. Derfor er det yderst vigtigt, at vi fortsat sætter fokus på, når ansøgeres køn eller alder er afgørende for, om vedkommende kommer til jobsamtale eller ej, siger souschef og advokat i juridisk afdeling, Rune Henneberg.

Flere skal turde tage kampen op

Derfor håber Tom Westermann også på, at han ved at stå frem med sin historie kan få flere til at turde tage kampen op mod arbejdsgivere, der diskriminerer i ansættelsesforløb.


- Jeg kender andre i samme aldersgruppe som mig, der har været udsat for det samme, men ikke reageret. Det håber jeg, de fremover vil gøre – for det er kun ved at køre sagerne og sætte fokus på det, at vi kan få løst problemet.

Tom Westermann har nu fået en elevplads et sted, hvor det ikke var alderen, men i stedet evnerne og kemien, der var afgørende.

Læs mere om reglerne i vores kviksvar om forskelsbehandling.