Bliver dit job overtaget af en robot i fremtiden?

Robotterne kommer - og du skal med på vognen

Når arbejdsmarkedet automatiseres, vil jobs forsvinde og stillinger ændre karakter. At være på forkant er nøglen til at fremtidssikre dit arbejde.


De selvkørende biler på vejene, supermarkedet, hvor du selv kan scanne varerne ind, når du skal betale og Siri-funktionen på iPhonen, der både kan hjælpe dig med at finde vej og skrive en mail. De teknologiske fremskridt er mange og vil ændre fremtidens arbejdsmarked radikalt.

- Det, vi har set indtil videre, er kun toppen af isbjerget, og jeg tror ikke, vi har fantasi til at kunne forestille os, hvilke brancher, der kommer til at smelte sammen, lyder vurderingen fra Tex Tofte, der er chef for IT og digitale forretningsgange i Frie Funktionærer.

I en ny rapport slår den europæiske organisation for økonomisk samarbejde og udvikling, OECD, fast, at cirka 9 % af de danske jobs er i farezonen for at forsvinde helt, når robotterne for alvor slår igennem – det svarer til op mod 300.000 stillinger. Derudover spår OECD også, at næsten en tredjedel af de nuværende jobs vil ændre karakter på grund af den stigende automatisering.

- Tidligere rapporter har vurderet tallet til at være langt højere, så umiddelbart er udmeldingen fra OECD positiv, siger Tex Tofte og fortsætter:
- Jeg ser det som et tegn på, at der vil være en lang overgangsperiode, hvor arbejdsmarkedet vil være en hybrid, og mennesker og robotter arbejder sammen.

Ansvaret for eget arbejdsliv

IT-chefens vurdering er, at alt, der hedder monotont arbejde, overtages af robotter, mens de områder, hvor der er brug for en kompleks tankegang, analyse og vurdering, forbliver på menneskehænder i en årrække. Men uanset hvad, er det bedste råd til de ansatte at forsøge at fremtidssikre sig selv ved at være på forkant med udviklingen:

- Det bliver afgørende, at man selv tager ansvar for ikke at ende i en blindgyde, hvor ens kompetencer pludselig ikke længere er relevante, fordi opgaverne kan udføres af en robot.

Hans opfordring er blandt andet, at man tager en dialog med chefen for at få adgang til efteruddannelse, der er relevant både for en selv og virksomheden. Derudover står Frie Funktionærer klar som sparringspartner på vej ind i fremtidens arbejdsmarked:

- Vi har fingeren på pulsen i forhold til, hvilke jobtyper der først vil forsvinde, og kan komme med kvalificeret rådgivning til dem, der gerne vil bevæge sig videre, siger Tex Tofte.

Oprettet: 26-04-2018