Ny ferielov på vej

Ny ferielov på vej

Betalt ferie til nyansatte fra første arbejdsdag og en længere periode at afholde sin ferie i - det er nogle af forslagene, som ferielovsudvalget har præsenteret.


Siden 2015 har et udvalg bestående af repræsentanter for både arbejdsgivere og lønmodtagere forsøgt at lave et oplæg til en ny ferielov. I dag præsenterede de så resultatet for beskæftigelsesministeren.

Forældet, ulovlig og urimelig

En ny lov er nødvendig, fordi den nuværende både er forældet, dømt ulovlig af EU og har holdt nyuddannede udenfor, da de risikerede at vente op til 16 måneder på at kunne holde ferie med løn. Derfor skal loven i sin eksisterende form afskaffes og erstattes af nye regler, der giver ansatte mulighed for at afholde sin ferie samtidig med, at den optjenes, lyder det.

- Vi har ventet alt for længe på det her oplæg. Når det er sagt, så præsenterer det væsentligt bedre vilkår, end især nyansatte hidtil har haft, og det er vi glade for, siger Rune Henneberg, der er advokat i Frie Funktionærer.

Længere ferieperiode

Den nye ordning lægger også op til, at perioden, hvor man kan afholde sin ferie, udvides fra 12 til 16 måneder – og så er den helt afstemt og vil harmonere med reglerne i EU, som Danmark har været i strid med på området siden 2014. Til gengæld foreslår ferielovsudvalget ikke øgede muligheder for individuelle aftaler på ferieområdet – og det er ærgerligt, mener Rune Henneberg.

- Feriepengene er en del af den samlede løn, som den enkelte lønmodtager selv bør råde over. Derfor havde vi gerne set, at der blev givet bedre mulighed for individuelle aftaler.

Ny ferielov fra 2020

Ferieudvalgets forslag skal nu drøftes af Folketinget, og en ny lov på området forventes at gælde fra 2020. Men uanset hvad, ser Frie Funktionærer på alle lønmodtageres vegne frem til, at de nye regler vil gælde.

- Det er en fordel for alle, at de ulovlige regler nu sløjfes, og der i stedet kommer et mere moderne og gennemskueligt system, hvor ingen skal vente årevis på at kunne holde ferie med løn, siger Rune Henneberg.

Fakta

I dag optjener danske lønmodtagere ret til at holde ferie hen over et kalenderår fra 1. januar til 31. december, mens ferieåret og feriepengene løber året efter fra 1. maj til 30. april. Den model er dømt ulovlig af EU.

Med den nye ordning, som ferielovsudvalget foreslår, vil man fremover kunne afholde sin ferie samtidig med, at man optjener den. Det harmonerer med reglerne i EU.

Oprettet: 22-08-2017