Dom i rygersagen - Svend

Dom i rygersagen

Det var helt ok at bruge den strengest mulige sanktion mod ansat, der overtrådte rygereglerne. Det har landsretten den 16. januar 2017 slået endegyldigt fast i en principiel afgørelse om bortvisning af en 58-årig fynsk lagermand.


Hvis du tænder en cigaret udenfor det anviste rygeområde, risikerer du som ansat at blive bortvist på stedet og miste retten til både løn, feriepenge og pension. Det slog Østre Landsret i dag fast i en sag, som fagforeningen Frie Funktionærer havde anlagt på vegne af et medlem.

- Afgørelsen kommer bag på os. Bortvisning er en meget hård sanktion og bruges normalt kun, når folk fx har stjålet af kassen. Dommen er klart til arbejdsgivernes fordel og kan danne præcedens for, hvor hårdt virksomheder kan slå ned på ansatte, der overtræder et rygeforbud, siger Frie Funktionærers advokat Rune Henneberg.

Bortvist efter 31 års ansættelse

Sagen handler om Svend Jørgensen, der efter 31 års ansættelse blev bortvist fra juiceproducenten Orana A/S i Rynkeby, netop for at tænde en smøg det forkerte sted. Han krævede erstatning, men tabte ved byretten i Odense – en afgørelse, som landsretten nu har stadfæstet. Dermed må Svend Jørgensen vinke farvel til de 438.000 kroner, han havde krævet af virksomheden. Men for ham har sagen altid handlet om mere end pengene:

- Det har været vigtigt for mig at føre sagen til ende, fordi den er så principiel. Jeg er fuldstændig målløs og rystet over, at der i Danmark ikke skal mere til for at blive bortvist end at tænde en cigaret det forkerte sted. Det har haft store konsekvenser for mig, og derfor er jeg rigtig ked af afgørelsen, siger Svend Jørgensen.

Det samme er hans fagforening og advokat, Rune Henneberg, der forklarer landsrettens afgørelse sådan her.

- I retten har det været meget ord mod ord – fx påstod arbejdsgiveren, at der tidligere var blevet givet en advarsel, selvom de ikke kunne bevise det. Her har dommerne valgt at tro mere på dem end Svend Jørgensen, forklarer Rune Henneberg fra Frie Funktionærer og fortsætter:
- Men sagen har været vigtig for os at føre, fordi det er et uafprøvet område. Nu er barren så sat for, hvilke sanktioner arbejdsgiverne må bruge over for rygere, der overtræder arbejdspladsens interne regler.

Fakta:

  • Svend Jørgensen blev bortvist fra Orana A/S den 13. november 2014.
  • Han har krævet 438.000 kroner af virksomheden for mistet løn, feriepenge og pension samt erstatning for uberettiget bortvisning.
  • Den 15. januar 2016 tabte Svend Jørgensen og hans fagforening Frie Funktionærer sagen ved byretten i Odense.
  • Den 16. januar 2017 stadfæstede Østre Landsret dommen.

Oprettet: 16-01-2017