Dit navn har indflydelse, når du søger job

Dit navn har indflydelse, når du søger job

De danske arbejdsgivere vælger "Mads" og "Christian" fremfor "Muhammed" og "Murad", når de inviterer til jobsamtale. Ansøgere med anden etnisk baggrund skal sende 52 procent flere ansøgninger for at blive inviteret til jobsamtale.


En undersøgelse foretaget af to specialestuderende fra Københavns Universitet viser, at danske arbejdsgivere diskriminerer på baggrund af etnicitet. Dette har de to studerende fundet frem til ved at sende fiktive ansøgninger med henholdsvis traditionelle danske navne og mellemøstlige navne.

Resultatet overrasker de to studerende, da de har givet alle ansøgere samme gode kort på hånden. Alle ansøgere har haft:

  • Relevant uddannelse
  • Samme motivation for jobbet
  • Stærk integreret fremstilling

Den eneste forskel, der har været på ansøgningerne, har været navnet.

Mænd er mere udsatte end kvinder

Undersøgelsen viser samtidig, at mænd er mere udsatte end kvinder, at diskriminationen i højere grad findes på små arbejdspladser og mere i den private sektor end i den offentlige. Dog understreges det, at diskriminationen er at finde alle steder.

Danskere med anden etnisk baggrund bliver valgt fra inden samtalen på baggrund af den viden og det billede, som arbejdsgiverne har af den gruppe, de mener, at ansøgeren tilhører. Samtidig siger de nej til den ansøger, der muligvis er bedst kvalificeret til jobbet.

I nogle lande har man prøvet at gøre op med problemet ved at anonymisere ansættelsesproceduren i det offentlige, men en sådan løsning har resulteret i blandet succes.

De to studerende mener, at løsningen findes hos den enkelte arbejdsgiver, der skal være bevidst om, at diskrimination kan resultere i tabt profit.

Kontakt os

Hvis du oplever diskrimination i en ansøgningsproces, har du som medlem af Frie Funktionærers fagforening mulighed for at få hjælp og vejledning af vores juridiske afdeling. Kontakt os på telefon 63 13 85 50.

I 2016 skaffede vi i øvrigt 14.524.135 kroner til medlemmer, der modtog juridisk hjælp.

Oprettet: 10-01-2017