Syge har også ret til ferie

Syge har også ret til ferie!

I finanslovsforslaget 2017 lægger regeringen op til, at danskere skal miste retten til at optjene ferie, mens de modtager sygedagpenge


Det synes vi, er både uforskammet og den helt forkerte vej at gå. Helt konkret vil Venstre indføre en straf, så jo længere tid man er syg og på dagpenge, jo mindre ret til ferie optjener man. Ifølge Beskæftigelsesministeriets egne beregninger vil det ramme 15.000 danskere, der i gennemsnit mister over en uges ferie.

Sygemeldte har også brug for ferie

Men hvorfor skulle man have mindre brug for at holde ferie efter en sygemelding, bare fordi man modtager ydelser fra a-kassen i stedet for løn fra en arbejdsgiver? At være ledig indebærer ikke bare en ny økonomisk situation, men også, at der faktisk bliver stillet krav om at være aktivt jobsøgende med kvalificerede, velbegrundede ansøgninger, opdatering af joblog og deltagelse i samtaler med a-kasse og jobcenter. Politikerne ønsker, at ledige knokler lige så hårdt med at finde et nyt job, som de ville gøre, hvis de var på en arbejdsplads.

Derfor har de også brug for at holde ferie - ligesom alle andre.

Diskrimination af ledige

Ingen kan gøre for, at de pludselig bliver syge, og det er en tilfældighed, om det rammer, mens man er på arbejdsmarkedet eller udenfor. Derfor bør den grundlæggende rettighed, det er at optjene feriedagpenge, beskyttes. Ellers tangerer det i vores øjne diskrimination af de ledige.

(Debatindlæg af forsikringschef Vivi B. Arnoldus, bragt i Politiken den 10. oktober 2016)

Oprettet: 10-10-2016