Det kan koste dig dyrt, hvis du udlejer din bil

GoMore, Airbnb og alle de andre

Det kan koste dig dagpengene, hvis du udlejer din bil eller bolig.

Måske har du allerede selv lejet en feriebolig igennem Airbnb, eller måske kender du én, som glad fortæller, hvor nemt og billigt det er at booke en taxi med Uber-appen. Det seneste års tid er deleøkonomien rullet ind over os og er for manges vedkommende blevet en integreret del af hverdagen.

Mistet dagpengeret

Men i forhold til dagpengesystemet er deleøkonomien på ingen måde blevet hverdag. Og overvejer du at udbyde ydelser igennem deleøkonomiordninger, er der god grund til at være på vagt. Det illustrerer sagen om 3F-medlemmet, der mistede sin dagpengeret, fordi han et par gange udlejede sin bil via GoMore. Dette var nok til, at 3F’s a-kasse vurderede, at han drev selvstændig virksomhed, og derfor lukkede de medlemmets ret til dagpenge.

Deleøkonomi er en ny gråzone

3F er formentlig ikke meget strengere end andre a-kasser, og realiteten er nærmere den, at deleøkonomi er et nyt gråzonefænomen på et i forvejen komplekst dagpengeområde.

Derfor er det meget vigtigt, at du altid kontakter Frie Funktionærers a-kasse, hvis du overvejer at starte aktiviteter, som ikke kan sidestilles med traditionelt lønmodtagerarbejde.

Nye regler på vej

Der arbejdes i øjeblikket på et forslag til nye dagpengeregler for selvstændige. Forslaget forventes færdigt i september 2016, og først her kan vi danne os et billede af, hvordan deleøkonomi indtænkes i fremtidige dagpengeregler.

Oprettet: 27-04-2016